Miljoenen kreeften aangespoeld op Spaans strand

door admin
Miljoenen kreeften aangespoeld op Spaans strand

Het zand is volledig bedekt met de kleine schaaldieren. Volgens Luis Lara, onderzoeker bij het Centrum voor onderzoek en bescherming van zeedieren Cepesma gaat het om miljoenen exemplaren. Hij deelde foto’s ervan op zijn Facebookpagina. Lara herinnert zich slechts één voorval eerder die lijkt op hetgeen hij op donderdag zag. Dat was in 2007 op het strand van Serantes. De vraag, die ook veel mensen onder zijn Facebook-post stellen is: waarom zijn die beestjes daar en om welke gaat het precies?

Volgens Lara gaat het om kreeftjes die normaal in open wateren leven, de zogenaamde pelagische zone. Het zijn een soort marine vlooien of vlokreeftjes behorend tot de onderstam van kreeftachtigen die in staat zijn in een enkele nacht het hele binnenste van een dode dolfijn te verwijderen, zodat alleen het skelet en de huid achterblijven.

Luis Lara onderzoekt niet alleen het zeeleven langs deze kust, maar maakt zich ook hard voor het behoud van de stranden en het zeeleven in de regio. Dit wordt naar zijn zeggen bedreigd door grote concentraties aan plastic. Minstens vier zones langs de kust ondervinden hinder van de grote hoeveelheid plastic. Daarom richtte Lara een campagne op om mensen bewust te maken over de effecten van afval in de zee. 

De campagne heeft als titel ‘We eten allemaal plastic’. ‘We zien het niet, maar we krijgen allemaal plastic binnen die in de vorm van microscopisch kleine bolletjes onze voedselketen zijn binnengekomen. De situatie van de zee is dramatisch en kan niet slechts een onderwerp van zorg blijven

Dit vind je misschien ook leuk