Casado van PP sluit samenwerking met Vox in Andalusië uit

door admin
Casado van PP sluit samenwerking met Vox in Andalusië uit

Waar beide partijen direct na de verkiezingen van afgelopen zondag hints gaven dat ze wel met de extreemrechtse partij Vox samen zouden willen werken, blijkt dat nu niet meer het geval te zijn. Casado wees dinsdag een dergelijke samenwerking nog niet af door eventuele zetels aan Vox toe te wijzen, maar zei op vrijdag toenadering te zoeken tot Ciudadanos en Vox uit te sluiten van deze onderhandelingen.

‘Mijn gesprekspartner is Ciudadanos’, onderstreepte de PP-partijleider tijdens een informeel gesprek met journalisten met de viering van 40 jaar Spaanse grondwet op de Día de la Constitución op 6 december.

Albert Rivera wil echter niet dat een eventueel akkoord met de PP via goedkeuring van Vox erdoor komt. De partij geeft voorkeur aan de PSOE die bij onthouding van stemmen een minderheidscoalitie van PP en C’s zou kunnen laten regeren. PP en C’s zouden eveneens voldoende hebben aan de onthouding van stemmen van Vox en van Adelante Andalucía.

De PSOE zou hiermee akkoord kunnen gaan, wanneer ze een deel van de wetgevende macht zouden kunnen vormen. Eerder riep Susana Díaz van PSOE de PP en Ciudadanos al op om vooral geen samenwerking te zoeken met extreemrechts.

De partijen moeten voor 27 december tot een akkoord komen, omdat dan het nieuwe parlement geïnstalleerd moet worden met een nieuwe president. Wie dat in deze hypothetische coalitie wordt is nog niet duidelijk want zowel PP als Ciudadanos gaven al aan dat zij de president van de Junta willen leveren. 

Dit vind je misschien ook leuk