Net zoveel rokers in Spanje als voor antirookwetten

door admin
Net zoveel rokers in Spanje als voor antirookwetten

In 2005, vlak voor de antirookwet in werking trad, was dat 32,8%. Op basis van die wet werd het verboden te roken op werkplekken, maar werd roken in horecagelegenheden nog wel toegestaan. Bovenstaande gegevens komen uit een enquete over de consumptie van tabak en drugs van EDADES, die jaarlijks door het ministerie van Volksgezondheid wordt uitgevoerd. 

De impact van de antirookwet was vooral het eerste jaar na de invoering ervan merkbaar: toen daalde het aantal rokers tot 29,6%. In 2015 lag dat weer op 30,8%. Vanuit het ministerie is geen poging gedaan een verklaring te geven voor deze toename. De minister van Volksgezondheid, María Luisa Carcedo zei alleen dat het nodig is de nakoming van de huidige wet beter te maken. Nu is het verboden te roken in alle gesloten openbare ruimtes, dus ook horecagelegenheden. 

De minister kondigde een campagne aan gericht op jongeren om hen ervan te overtuigen niet met roken te beginnen. Volgens de voorzitter van het Europese netwerk voor rookpreventie (ENSP), Francisco Rodríguez Lozano, draagt het feit dat vrouwen meer zijn gaan roken bij aan de toename van het aantal rokers in het algemeen. Hij pleit voor maatregelen die ook in andere landen zijn toegepast zoals het verbieden van roken in de auto of roken op stranden. Maatregelen die de Spaanse minister als moeilijk ziet omdat het bij auto’s gaat om privéruimte. 

De voorzitter van het nationale comité voor rookpreventie, Regina Dalmau bevestigt dat gekeken moet worden naar in welke subgroepen van de bevolking het roken is toegenomen. Ze noemde de toename in het algemeen ‘alarmerend’. 

Een ander gegeven is dat terwijl het aantal rokers weer is toegenomen, de verkoop van tabak sinds 2005 is gedaald. Toen werden circa 4,6 miljard pakjes verkocht per jaar en in 2017 ligt dat aantal rond de 2,2 miljard pakjes. Dat is minder dan de helft. De conclusie is dat hetzelfde aantal mensen minder rookt dan vroeger.

Cannabis

Ook het cannabisgebruik in Spanje is toegenomen. Dit staat nu op de vijfde plaats na het alcoholgebruik, tabak, verdovende stoffen met of zonder recept en pijnstillers. 2,1% van de ondervraagden geeft aan dagelijks cannabis te gebruiken. Maandelijks gebruik is op maandbasis gestegen van 7,3% naar 9,1% en het afgelopen jaar is dat toegenomen van 9,5% naar 11%. De minister wees in dit verband op de nauwe relatie tussen rokers en cannabisgebruik. 92,2% van de rokers van marihuana of hash rookt ook.

Dit vind je misschien ook leuk