Alles over de milieustickers voor op je auto in Spanje

door admin
Alles over de milieustickers voor op je auto in Spanje

De milieu-etiketten worden uitgedeeld door de Spaanse verkeersdienst DGT (Dirección General de Tráfico). Met deze etiketten worden voertuigen ingedeeld op basis van de mate waarin ze vervuilend zijn. De gegevens hierover komen direct van de fabrikant en zijn niet gebaseerd op de huidige staat waarin het betreffende voertuig zich bevindt. 

Waar te koop?

De etiketten zijn te koop bij elk willekeurig postkantoor in Spanje. Ze kunnen ook gekocht worden bij garages die zijn aangesloten bij Cetraa en het netwerk van administrateurs ofwel gestors administrativas. Is de auto nieuw, dan ontvangt de koper direct bij aankoop de passende sticker.

Hoeveel kosten ze?

De stickers kosten 5 euro per stuk. Ze zijn verkrijgbaar op vertoon van het geldige rijbewijs, het kentekenbewijs en geldig identiteitsbewijs van de eigenaar van het voertuig of middels een autorisatie van de eigenaar op vertoon van een kopie van zijn of haar ID. Veel bestuurders beschikken al over een etiket omdat DGT tusssen 2015 en 2017 4 miljoen stickers gratis heeft uitgedeeld ter promotie van de campagne. 

Vier categorieën

Op basis van uitstoot zijn er vier categorieën en dus vier verschillende stickers:

1. Nul uitstoot: hier gaat het om elektrische auto’s en motoren, brommers, scooters busjes en bedrijfswagens die volledig elektrisch en zonder uitstoot rijden zijn hierbij inbegrepen.

2. Eco: Hybride auto’s en auto’s die op gas rijden. 

3. C: Lichte personenauto’s en busjes die rijden op benzine met een kenteken van na 2006 en diesel-auto’s van na 2014. 

4. B: Lichte personenauto’s en busjes die rijden op benzine en een kenteken hebben tussen 2000 of op diesel rijden met een kenteken uit 2006. 

5. Zonder sticker: Alle benzineauto’s en busjes van voor het jaar 2000 en dieselauto’s en bussen van voor 2006. 

Klik voor de precieze omschrijving van elke categorie met bijbehorende voertuigen op deze link van DGT. 

Welke sticker krijgt mijn auto?

Om te kijken welke sticker bij jouw auto of ander voertuig hoort, heeft DGT een database op zijn website waarin je op kenteken, merk en jaartal kunt zoeken welke sticker bij jouw auto hoort. 

Voor welk gebied geldt de sticker?

Zonder etiket kun je vanaf 12 december niet meer rijden (geldt ook voor motoren en brommers) in het gebied in Madrid dat wordt aangeduid met Madrid Central en de ringweg M-30, tenzij je daartoe expliciet toestemming hebt gekregen. Auto’s zonder sticker zijn niet toegestaan in het gebied tenzij men er woont of expliciete toestemming daartoe heeft. 

Is het hebben van de sticker verplicht?

Het hebben van een sticker is niet verplicht. Wel kan het voordelig zijn wat betreft belastingen om er een te hebben. Dit is dan weer afhankelijk van waar je woont. 

Waar plaats je de sticker?

DGT heeft geen specifieke plek aangegeven waar je de sticker moet aanbrengen. De organisatie adviseert deze te plakken in de rechteronderhoek van de voorruit. 

Dit vind je misschien ook leuk