Hoe is verhuur aan toeristen geregeld in belangrijkste Spaanse steden?

door admin
Hoe is verhuur aan toeristen geregeld in belangrijkste Spaanse steden?

In het licht van overlast en stijgende huurprijzen pakt elke gemeente regulering van dit type woningen anders aan. Dat er zoveel woningen en appartementen aan toeristen worden verhuurd in Spanje is deels het gevolg van de opkomst van online platforms zoals AirBnb en Homeaway. Wie dat wil hoeft maar een zoekopdracht in te voeren en vindt direct een groot aantal beschikbare woningen voor doorgaans schappelijke prijzen.

Wie een woning of appartement in een onder toeristen gewilde stad bezit, kan daar een aardig financieel slaatje uitslaan. Logisch dus dat veel woningeigenaren ertoe overgaan hun bezit al dan niet tijdelijk te verhuren aan vakantiegangers die een paar dagen of langer hun stad willen verkennen.

Voor inwoners is het echter geen feest als er elke paar dagen andere (groepen) mensen hun gangen, liften of trappenhuizen bevolken. Mensen die op vakantie zijn en vaak laat binnenkomen of uitgebreid feestvieren in het appartement voordat ze op stap gaan.

In de meeste Spaanse steden die overspoeld worden met toeristen, klagen bewoners al tijden over het fenomeen en eisen een betere regulering. De krant 20Minutos zette hetgeen de steden Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Málaga hebben gereguleerd uiteen. Dit zijn natuurlijk niet de enige steden die een drastische toename zagen in het aantal vakantiegangers dat hen bezoekt. Het zijn wel de steden waarin dat aantal het hardst groeide in relatief korte tijd.

Vakantiewoningen in Madrid

De gemeente onder leiding van burgemeester Manuela Carmena heeft afgelopen juni het Plan Especial de Regulación del Uso de Hospedaje (Speciaal plan voor regulering van het gebruik van logies) goedgekeurd.  Hiermee is de stad Madrid opgedeeld in drie ringen. De eerste (in het centrum) is het meest verzadigd met toeristische logies en de derde het minst. Om je woning in een residentieel gebouw in Madrid aan toeristen te kunnen verhuren dient deze te beschikken over een eigen ingang. Met deze maatregel wordt 95% van de huidige vakantiewoningen illegaal, volgens de krant 20Minutos. Voor het plan konden eigenaren hun woningen voor maximaal 90 dagen per jaar verhuren als ze over een gemeentelijke vergunning daartoe beschikten. Tot de nieuwe regels van kracht zijn geldt een moratorium waarmee voorlopig geen nieuwe vergunningen voor toeristische verhuur in het centrum worden uitgegeven.

Vakantiewoningen in Barcelona

In maart vorig jaar nam de gemeente onder leiding van burgemeester Ada Colau een Plan Especial Urbanístico de Alojamiento Turístico (PEUAT) aan met het doel de toeristische verhuur te reguleren. Het plan vormde volgens de gemeente een antwoord op klachten van inwoners en had tot doel de boel te reguleren en het recht van inwoners op een woning te garanderen. Barcelona werd hiermee in vier zones gedeeld, gelijkend op de ringen in Madrid. Per zone worden in meerdere of mindere mate vergunningen verstrekt voor verhuur aan toeristen. 

Vakantiewoningen in Valencia

Op basis van de nieuwe Ley Turismo (Toerisme wet) van de regionale regering van de regio Valencia worden alle eigenaren die hun woning aan toeristen willen verhuren ertoe verplicht eerst daartoe toestemming te hebben verkregen van hun gemeente. Bovendien kunnen in het register voor toeristische woningen alleen woningen worden ingeschreven die zich op de begane grond of de eerste verdieping van residentiële gebouwen bevinden. Dit om het welzijn van buurtbewoners te beschermen. Desondanks blijkt uit recent onderzoek dat inwoners de supersnelle toename van het aantal toeristische appartementen het ergste probleem vinden waar zij mee te maken hebben. 

Vakantiewoningen in Sevilla

In Sevilla, de meest toeristische stad van Andalusië, vinden al tijden gesprekken plaats tussen alle betrokken partijen. Volgens gegevens van het Register voor Toerisme in Andalusië is het aantal vakantiewoningen in de regio toegenomen met 60,7% op jaarbasis. De gemeente kondigde in juni maatregelen aan, waaronder de wijziging in het Plan General de Ordenación Urbana (PGOU), het algemene bestemmingsplan, om deze woningen te reguleren. Hierin worden maatregelen opgenomen die het resultaat zullen vormen van de maximale dialoog tussen alle betrokken partijen, waaronder de Vereniging van Toeristische Woningen en Vakantiewoningen in Andalusië (AVVA).

Vakantiewoningen in Málaga

In de hele provincie en met name in de steden langs de kust is het aantal toeristische woningen eveneens flink toegenomen. Dit betekent tegelijkertijd een afname van het aantal beschikbare woningen voor residenten. Ondanks dat de oppositie in de gemeente Málaga, dat wordt bestuurd door de PP, heeft gevraagd om maatregelen ter regulering van dit type woningen in de stad, verplaatst de gemeente de bevoegdheden naar de regioregering in Sevilla. Voor nu is er een rechtsnorm aangenomen die eigenaren van toeristische woningen ertoe verplicht een gemeentelijke afvalbelasting te betalen die varieert van 63 tot 255 euro. Verder moeten mensen die hun woning willen verhuren aan toeristen voldoen aan eisen opgesteld door de Andalusische regering en hun woning laten registreren in het betreffende vakantiewoningenregister.

Dit vind je misschien ook leuk