Trein ontspoort op traject Zafra-Madrid

door admin
Trein ontspoort op traject Zafra-Madrid

In de trein waren 33 mensen, een conducteur en de machinist van Renfe aanwezig. Om 19.41 uur werd het alarmnummer gebeld. Binnen korte tijd arriveerden de Guardia Civil, de Policia Local en de gemeentepolitie van Torrijos samen met diverse medische hulpdiensten op de plek van het ongeluk. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

Mogelijke sabotage

In de eerste instantie werd gezegd dat het ontsporen van de trein zou komen door een defect in de trein zelf. Spoorwegbeheerder Adif gaf aan een onderzoek in te stellen naar de toedracht van het ongeluk omdat zij een mogelijke sabotage niet uit willen sluiten. De machinist heeft namelijk verteld dat hij een harde klap aan de voorkant van de trein voelde vlak voordat de trein ontspoorde.

Voorzitter Enrique Clavero van Adif voegde aan het verhaal van de machinist toe dat het erg onlogisch is dat een trein ontspoort op een recht stuk. ‘De trein ging rechtdoor met een snelheid van 155 km/uur. De machinist gaf aan een harde klap gevoeld te hebben voordat de trein ontspoorde. Tijdens het onderzoek is een groot stuk hout gevonden. Het had veel erger kunnen aflopen als de trein was gekanteld.’

Verouderde spoorrails

De Spaanse krant ABC liet vandaag een inwoner van Llarena aan het woord. Deze man vertelt over de erbarmelijke staat van de spoorrails in Extremadura. Hij maakte een video-opname van de houten dwarsliggende balken tussen de spoorrails die minstens al twee eeuwen meegaan. Sommige houten balken zijn zelfs gebroken. Volgens hem is het een kwestie van tijd tot het volgende ongeluk.

Toen alle passagiers veilig uit de ontspoorde trein waren geholpen, werden zij met bussen vervoerd naar een volgend station zodat zij hun weg konden vervolgen richting Madrid.

Het treinverkeer tussen Madrid-Cáceres, Madrid-Talavera de la Reina en Badajoz-Madrid was ontregeld in de nacht van maandag op dinsdag door verder onderzoek naar de toedracht van de ontsporing en door het vrijmaken en repareren van de spoorrails. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de exacte toedracht is geweest en wat er precies is gebeurd waardoor de trein is ontspoord.

Dit vind je misschien ook leuk