Demonstraties in heel Spanje tegen extreemrechtse partij Vox

door admin
Demonstraties in heel Spanje tegen extreemrechtse partij Vox

‘Geen stap terug in gelijkheid’ vormt de slogan van de protesten. De opkomst was met ruim 3.000 personen het grootst in Sevilla, de stad waar het Andalusische parlement ligt. Ook in Madrid, Valencia, Barcelona, Málaga en Santiago de Compostela werd gedemonstreerd. In totaal gaat het om circa 100 plaatsen waar enige vorm van protest voorkwam tegen het voornemen van Vox om bestaande wetten voor gendergelijkheid, tegen homofobie en gendergeweld te schrappen. 

Op woensdag zal het Andalusische parlement stemmen voor de nieuwe premier Juanma Moreno (PP). Ondanks dat zijn partij een flink aantal zetels verloor bij de verkiezingen op 2 december kan Moreno met steun van Ciudadanos en Vox premier worden. Dit betekent een einde aan een bijna veertig jaar lange periode waarin de socialisten van PSOE de regio bestuurden.

Vox neemt geen deel aan de nieuwe regering, maar steunt de coalitie tussen PP en Ciudadanos wel. In ruil voor die steun wil Vox dat bepaalde wetten op het gebied van gendergeweld worden geschrapt. Deze zouden mmannen ‘criminaliseren’. Ook wil de partij een ministerie Familiezaken oprichten voor een beleid dat het geboortecijfer moet opkrikken en zich bezighoudt met het ‘drama van abortus’. 

Het landelijke protest op dinsdag is een initiatief van ruim 140 stichtingen en bracht voornamelijk vrouwen op de been die leuzen riepen als ‘Het zijn geen doden, ze zijn vermoord’, waarmee ze verwijzen naar slachtoffers van gendergeweld in Spanje. Vorig jaar werden 47 vrouwen vermoord door hun huidige of voormalige partner. 

Na het eerste debat in het Andalusische parlement op dinsdag, volgt op woensdag een tweede ronde, waarnaar er gestemd zal worden. Naar verwachting krijgt Moreno 26 stemmen van zijn eigen partij, 21 stemmen van Ciudadanos en 12 stemmen van Vox. Met 109 te verdelen zetels in het parlement gaat het met 59 zetels dan om een meerderheid die voor is. Als dat het geval is wordt Moreno aanstaande vrijdag officieel de zesde premier van Andalusië. 

Dit vind je misschien ook leuk