Elektriciteitsrekening in januari in Spanje opnieuw hoger dan jaar geleden

door admin
Elektriciteitsrekening in januari in Spanje opnieuw hoger dan jaar geleden

Dit is volgens de bond te wijten an het feit dat de prijzen vrijwel gelijk zijn aan die in de maand december. Andere jaren ging de prijs altijd in januari omlaag als gevolg van klimatologische omstandigheden. Om de marktprijs voor elektriciteit in Spanje te bepalen, wordt de duurste gebruikte opwekkingstechniek als uitgangspunt genomen. Is er weinig energie die werd opgewekt met windinstallaties of hydraulische centrales, dan wijkt men uit naar gas- en kolencentrales. En dat is een duurdere manier van opwekken van elektriciteit. De marktprijs van energie bepaalt voor 35 procent de elektriciteitsrekening van de Spanjaarden. De rest van de factuur bestaat uit de huur van materiaal, kosten voor het distributiesysteem, de hoeveelheid gecontracteerde potentie en diverse belastingen.

In januari 2019 bleef de groothandelsprijs voor elektriciteit rond de 62 euro per MW, met deze prijs werd ook de maand december gesloten. Dat betekent een toename van 24,8 procent ten opzichte van januari 2018, toen de groothandelsprijs op 50 euro per MW lag.

Hiermee wordt de elektriciteitsrekening voor Spaanse consumenten 6,5 procent hoger. Een huishouden met een gemiddelde consumptie van 3.500 kWh en 4,6 KW potentie betaalt deze maand 69,59 euro. Vorig jaar was dat 65,3 euro.

Volgens de Consumentenvereniging OCU zijn vooral consumenten in Spanje gedupeerd door deze verhoging die een tarief hebben gebaseerd op dal- en piekuren. De prijs per kWh voor daluren is met 20,6 procent gestegen ten opzichte van die van 2018. 

Elektriciteit Spanje bij duurste van Europa

De prijs van elektriciteit is zeer bepalend voor de concurrentiepositie van de Spaanse economie en grote bedrijven die daarin opereren, maar ook van grote invloed op de koopkracht van de Spaanse huishoudens. De elektriciteit in Spanje behoort tot de duurste van Europa. Dit komt door slechte politieke beslissingen, een overcapaciteit in het elektricteitssysteem en bepaalde subsidies. Mensen betalen naast hun werkelijke elektriciteitsverbruik onder meer ook voor het instand houden van kolencentrales. De nationale commissie van markten en concurrentie (CNMC) is inmiddels een onderzoek naar deze exorbitante prijsstijging gestart.

Dit vind je misschien ook leuk