Negen gezinnen kopen verlaten dorp in Noord-Spanje

door admin
Negen gezinnen kopen verlaten dorp in Noord-Spanje

Negen gezinnen uit de Noord-Spaanse regio Navarra besloten om hun financiële krachten te bundelen en samen een verlaten dorp te kopen. De meeste van hen komen uit de stad Pamplona. Dit dorp, Zoroquiain, ligt op 20 kilometer ten zuidoosten van deze stad in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. De laatste 500 meter van de toegangsweg naar het dorp is een onverharde weg.

Zoroquiain is een van de acht dorpjes die samen de Valle de Unciti vormen. De gemeente Unciti werd vernoemd naar de gelijknamige rivier die door het dal stroomt. Al twintig jaar woont er niemand meer. Vijf jaar geleden kwam daar verandering in. Negen families met 18 volwassenen en 10 kinderen kochten voor 140.000 euro 70 procent van het dorp op. Drie jaar geleden kwam daar voor 5.000 euro ook de kerk San Andrés bij. Deze werd gekocht van het bisdom van Pamplona. De kerk wordt op dit moment omgebouwd tot een gemeenschappelijke ruimte waar de toekomstige bewoners van het dorp zaken als cursussen yoga, schilderen of gezamenlijke lunches kunnen organiseren.

Een dorp is niet helemaal de juiste term voor de verzameling van ruïnes waaruit Zoroquiai op dit moment bestaat. In Navarra liggen 100 verlaten of bijna verlaten dorpen. Nog eens 100 dorpen hebben minder dan 250 inwoners.

Elke zondag komen de toekomstige bewoners, die allen op zoek zijn naar een rustiger en duurzamer leven, samen om de gemeenschappelijke zones en de kerk op te knappen. Op dit moment is het nog niet mogelijk aan de woningen te beginnen omdat daarvoor nog de vereiste vergunningen ontbreken. De bureaucratie maakt het de eigenaren behoorlijk moeilijk. Het probleem is dat elke toekomstige woning moet worden aangesloten op de bestaande voorzieningen, ook al zijn de bewoners van plan grotendeels zelfvoorziendend te worden middels zonnepanelen en andere middelen.

Dit vind je misschien ook leuk