Spaanse oppositie roept op tot demonstratie tegen premier Pedro Sánchez

door admin
Spaanse oppositie roept op tot demonstratie tegen premier Pedro Sánchez

De Partido Popular (PP) en Ciudadanos riepen daarom dinsdag hun achterban en andere Spanjaarden op het komende weekend massaal te gaan demonstreren om Pedro Sánchez ‘eruit te gooien’. Ciudadanos-leider Albert Rivera zei op woensdag: ‘We hebben een burgerlijk front nodig tegen Sánchez’ en moedigde daarbij de bevolking aan op zondagmiddag naar Plaza del Colón in Madrid te komen om tegen de sociaaldemocratische regeringsleider te demonstreren. 

De regering Sánchez wil met de rapporteur de gesprekken tussen de Catalaanse separatistische regering en de centrale regering in Madrid soepeler laten verlopen om zo tot een politieke oplossing te komen in het conflict dat het bestuur in Catalonië al jaren min of meer lamlegt. 

Via een interview op Cadena Ser verdedigde de Spaanse vice-premier Carmen Calvo de keuze voor een rapporteur. Een voorstel dat niet alleen bij de oppositie in verkeerde aarde viel, maar ook binnen de gelederen van de eigen partij kritiek opleverde. ‘Het is geen mediator, er is geen sprake van een internationaal conflict. Er is een tafel waar de politieke partijen met vertegenwoordiging in het Catalaanse parlement aanschuiven en waar eveneens iemand aanwezig is die de gesprekken helpt te organiseren en om te onderhandelen. Dat is alles.  

De Catalaanse overheid heeft al maanden verzocht om een ‘internationale bemiddelaar’ tussen de centrale en de regionale regering zodat de onderhandelingen van start kunnen gaan. Eerder sloot de PSOE een dergelijk initiatief altijd uit gegeven het feit dat het zou suggereren dat de twee regeringen gelijkwaardige gesprekspartners zouden zijn. 

Als compromis komt de regering nu met het voorstel van rapporteur die, zoals Calvo omschreef, ‘iemand is die aantekeningen maakt, die ons kan oproepen voor de gesprekken en die deze kan coördineren’.

Volgens Pablo Casado, leider van de PP, is het toestaan van een bemiddelaar bij de gesprekken het ernstigste dat in Spanje is gebeurd sinds 23-F, waarmee hij verwijst naar mislukte coup die op 23 februari 1981 werd gepleegd door een generaal van de Guardia Civil. 

Albert Rivera van Ciudadanos sprak over de ‘vernedering’ die volgens hem de noodzaak tot een rapporteur vertegenwoordigt om een dialoog in Catalonië op gang te brengen. Na het horen van de uitspraken van Carmen Calvo besloot de partij de bevolking op te roepen te gaan demonstreren. Rivera concludeerde op basis van de woorden van de vice-premier dat er sprake is van een ‘deal tussen Sánchez en de separatisten’. 

Ook Santiago Abascal, leider van de extreemrechtse partij Vox riep zijn achterban op de demonstratie op zondag te steunen. Pablo Casado sloot het indienen van een motie van wantrouwen tegen premier Sánchez niet uit, zo liet hij weten aan nieuwsagentschap EFE.

Dit vind je misschien ook leuk