Plastic bedreigt kusten en ecosystemen van de Canarische eilanden

door admin
Plastic bedreigt kusten en ecosystemen van de Canarische eilanden

Zakjes van supermarktketens, folie dat fruit vers moest houden, broodzakjes, rietjes, lege flessen zonnebrandcrème, wattenstaafjes, snoeppapiertjes, waterflessen, wegwerp glazen, borden en bestek en nog tal van andere plastic producten vullen de lijst aan die steeds meer een mondiaal probleem vormt. Afgezien van de tonnen plastic afkomstig uit de industrie dragen consumenten flink bij door de consumptie van plastic voor eenmalig gebruik. 

8,3 miljard ton plastic in omloop

Bijna 10 miljoen ton plastic eindigt jaarlijks in de wereldzeeën. Volgens Science Advance is er op dit moment 8.3 miljard ton plastic in omloop. Gezien het feit dat een plastic waterfles 450 jaar nodig heeft om af te breken, is het niet moeilijk te bedenken dat de schadelijke effecten op het milieu groot zijn. Verschillende milieuorganisaties wijzen erop dat ruim 50 procent van alle afval in de zeeën en oceanen uit plastic voor eenmalig gebruik bestaat. 

Dieren eten plastic

Op de Canarische eilanden stelden wetenschappers vast dat 83 procent van de jonge zeevogels plastic in zijn maag heeft. Volgens Britse onderzoekers hebben alle onderzochte walvissen, dolfijnen en zeehonden plastic in hun binnenste. 

Dieren sterven door inname plastic

In september 2018 publiceerde een groep wetenschappers het resultaat van 15 jaar onderzoek (tussen 2000 en 2015) naar de stoffelijke resten van aangespoelde walvisachtigen op de de eilanden. Hoewel de werkgroep niet inging op het eerder genoemde probleem van microplastic stelde deze vast dat het plastic afval na inname kan leiden tot de dood van de onderzochte walvissen en dolfijnen. Volgens hen sterft drie op elke honderd walvisachtigen als gevolg van inname van plastic. De dieren sterven een langzame en pijnlijke dood nadat ze afval aan hebben gezien voor voedsel. Als dieren plastic in hun maag hebben, kan dat onterecht een gevoel van verzadiging opleveren, waardoor ze uiteindelijk ondervoed raken en sterven.  

Het probleem van de Canarische eilanden is niet alleen het plastic afval dat van de eilanden zelf in het water terechtkomt. In de stromingen van de zee rond de eilanden zit ook afval uit Europa, Noord-Afrika en zelfs Amerika.  

De Canarische eilanden worden dankzij de aanwezigheid van unieke soorten gezien als een van de weinige ‘heiligdommen’ voor walvisachtigen ter wereld. Toch is berekend dat er per vierkante kilometer tot een halve kilo plastic drijft aan de oppervlakte.

Chinijo archipel en plastic

Het Wereld Natuur Fonds werkt al 20 jaar op de archipel en maakt vooral schoon rond de Chinijo archipel die ten noordoosten van de Canarische Eilanden ligt en de vulkanische eilanden Montaña Clara, Alegranza, Graciosa, Roque del Este, Roque del Oeste en andere klippen omvat. Bij elke campagne wordt tot 6.000 kilo afval uit zee gehaald. Hierbij komen nog de ruim 20.000 ton die mensen van het nationale park zelf verwijderen. 

Schoonmaak door milieuorganisaties

De stromingen rond de eilanden hebben wat afval betreft vooral invloed op de stranden met een oriëntatie op het noorden. De kusten waar erg veel afval aanspoelt zijn Famara, Lambr, Jinamar en Las Canteras. Hier werken milieuorganisaties als Canarias Libre de Plásticos en Precous Plastic Canarias met hulp van vrijwilligers onvermoeibaar aan de schoonmaak van al het zichtbare plastic. De organisatie Precious Plastic Canarias recycled plastic en maakt er nieuwe producten van zoals sieraden, bloempotten en zelfs tandenborstels. 

Anders gaan consumeren

Toch is het probleem niet het recyclen van plastic, maar de consumptie. Consumenten moeten hun consumptiegewoonten aanpassen en over gaan tot het gebruik van stoffen zakjes bij aankoop van verse producten, zo min mogelijk voorbewerkte producten die in plastic verpakt zijn kopen, geen rietjes meer gebruiken, geen kauwgom meer kauwen en herbruikbaar bestek meenemen naar het strand of producten van afbreekbaar materiaal en voorkeur geven aan glazen verpakkingen boven die van plastic. 

Plan tegen plastic regionale overheid

De regering van de Canarische eilanden presenteert deze maand het Plan de Gestión y Programa de Prevención de Residuos de Canarias (PIRCAN) met een serie normen en aanbevelingen voor burgers, overheden en industrie om het plastic probleem aan te pakken. in het plan staan onder meer boetes voor gebruik van plastic, fiscale prikkels en subsidies voor bedrijven die recyclen. Het motto is ‘Nul plastic voor eenmalig gebruik op de Canarische eilanden’. 

Dit vind je misschien ook leuk