Spaanse premier kondigt vervroegde landelijke verkiezingen aan

door admin
Spaanse premier kondigt vervroegde landelijke verkiezingen aan

Het kabinet viel op woensdag 13 februari omdat de staatsbegroting voor 2019 niet werd aangenomen. Op vrijdag kwam de Ministerraad bijeen om 9 uur voor overleg over de beste datum voor de vervroegde landelijke verkiezingen. De keuze voor 28 april heeft als belangrijkste argument dat de landelijke verkiezingen dan niet samenvallen met die voor de autonome regioregeringen (behalve Andalusië, Catalonië, Baskenland en Galicië), de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europese Parlement op 26 mei aanstaande.

Diverse sociaaldemocratische partijleden van premier Sánchez zouden er volgens diverse Spaanse media op hebben aangedrongen te wachten met nieuwe verkiezingen tot na de zomer. 

President Sánchez kwam zelf in juni vorig jaar aan de macht nadat hij een motie van wantrouwen tegen zijn voorganger Mariano Rajoy door het parlement kreeg met steun van de linkse partijen Unidos Podemos, enkele kleine partijen en nationalistische Catalaanse partijen. De motie van wantrouwen was gericht tegen de vergaande corruptie binnen de Partido Popular, de partij van Rajoy die eveneens regeerde met een minderheid. 

Sánchez beloofde na zijn aantreden snel landelijke verkiezingen te zullen uitschrijven, maar stelde dat voortdurend uit. De begroting voor 2019 werd niet gesteund door de Partido Popular, Ciudadanos en de Catalaanse nationalisten. De Catalaanse partijen trokken hun steun in nadat het kabinet niet inging op hun eisen voor het onafhankelijkheidsproces in Catalonië en een soepeler beleid jegens de in voorarrest zittende Catalaanse politici. Het proces bij het Spaanse hooggerechtshof tegen die politici ging op dinsdag 12 februari van start. Precies een dag voordat het parlement moest besluiten over de landelijke begrotingen. 

Kalender

Op vrijdag 1 maart keurt de Ministerraad de vervroegde verkiezingen op zondag 28 april goed. Dit is dan tevens de laatste bijeenkomst van de huidige Ministerraad. Vanaf dat moment hebben de politieke partijen tussen 15 tot 20 dagen om hun kandidaten te presenteren voor de Kiesraad. Tien dagen na de publicatie van de kandidatenlijsten, op 12 april, start de verkiezingscampagne. Deze duurt 15 dagen en eindigt op middernacht 26 april. De verkiezingscampagne valt dus samen met Semana Santa, dit jaar van 14 april tot 22 april.

Volgens de krant El País hopen Sánchez en zijn partij voordeel te behalen uit de landelijke verontwaardiging over het anti-feministische beleid dat de extreemrechtse partij Vox nastreeft. Die verontwaardiging zal het meest tot uiting gaan komen op 8 maart aanstaande, wanneer er net als vorig jaar op Internationale Vrouwendag een grote feministische staking is georganiseerd. Bovendien sloot Vox zich afgelopen zondag aan bij de rechtse partijen Partido Popular en Ciudadanos in de organisatie van een manifestatie voor de eenheid van Spanje. Dit viel bij een deel van de PP en C’s-aanhangers in het verkeerde keelgat. Ze wensen niet met extreemrechts geassocieerd te worden. 

Dit vind je misschien ook leuk