Nieuw record in Spaanse consumptie van avocado’s

door admin
Nieuw record in Spaanse consumptie van avocado's

In 2018 werd in Spanje 35 procent meer avocado geconsumeerd dan een jaar eerder en de toename van de consumptie ten opzichte van 2016 was 65 procent. In Spanje was de avocado in 2018 het enige onbewerkte landbouwproduct waarvan de consumptie groeide. In 2018 werden 74 miljoen avocado’s gegeten. Dat is 19 miljoen meer dan in 2017. 

Ook in Europa beleeft het superfood zijn gouden tijd. In 2018 werd 650 miljoen kilo avocado verkocht, een toename van 140 miljoen kilo op jaarbasis. De vrucht is zo populair dat de World Avocado Organization (WAO) een samenwerking is aangegaan met de Franse bandenproducent Michelin. In oktober vorig jaar werkte de WAO samen met Michelin bij de ceremonie voor de uitreiking van de sterren in Groot-Brittannië en Ierland. 

Deze samenwerking werd zo succesvol bevonden dat WAO ook dit jaar partner wordt van de Michelingids in Frankrijk voor de 110e editie van de gerenommeerde gastronomiegids. Het is de eerste keer dat deze Rode gids met hotels en restaurants de krachten bundelt met een landbouwproduct. Bovendien wordt de iconische rode kleur van de cover van de gids gemixt met het groen van de avocado. Daarnaast brengt Michelin een speciaal kookboek uit met recepten waarin de de voedzame vrucht de hoofdrol speelt. Naar zeggen van de organisatie het eerste gespecialiseerde avocado-kookboek.

Avocadobier

Tijdens het event in Frankrijk zal ook avocadobier worden onthuld. Volgens de organisatie het eerste ter wereld, maar in november 2015 werd voor het Avocado Festival in het Australische Perth al avocado-bier gebrouwen door de Bushshack Brewery. Bier van avocado zou zeer romig van textuur en smaak zijn.

Belangrijke avocado-gebieden

Wereldwijd is de provincie Petorca in Chili de grootste zone waar avocado’s worden geteeld. In Europa is dat de streek Axarquía in de Spaanse provincie Málaga en een gedeelte dichtbij de Costa Tropical in de provincie Granada. Hier kwam het laatste seizoen 50.000 ton aan avocado’s vandaan. Op de Canarische eilanden worden eveneens avocado’s geteeld. Door het succes van de vrucht zijn er nu ook citrustelers in Valencia die vanwege een te lage opbrengst en economische problemen met sinaasappels en citroenen overstappen op de teelt van avocado’s

Waarom is een avocado gezond?

Volgens het Nederlandse Voedingscentrum is een avocado een vruchtgroente die bij de groente wordt ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Avocado bevat veel vet dat voornamelijk uit oliezuur bestaat, een onverzadigd vet. Dit ‘goede vet’ verlaagt het LDL-cholesterol in het bloed. Daarnaast zitten avocado’s vol mineralen, antioxidanten, vitamines en vezels. 

Dit vind je misschien ook leuk