Woningmarkt Spanje groeit in vijf jaar tijd met ruim 8 procent

door admin
Woningmarkt Spanje groeit in vijf jaar tijd met ruim 8 procent

In de afgelopen tien jaar zijn de woningen niet zo snel in prijs gestegen als in 2018. Op maandag 18 februari publiceerde het Kadaster de cijfers van 2018 over de woningmarkt in Spanje. Sinds 2014 kwam er een ommekeer in de steeds dalende prijzen van huizen en stegen de prijzen voor het eerst. In 2018 is in het rapport te zien dat de huizenprijzen voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn gestegen met inmiddels 8,2 procent. Daarmee heeft de markt zich voor zo’n 30 procent weer hersteld sinds de crisis.

In 2018 ruim half miljoen huizen verkocht

Als er gekeken wordt naar het aantal huizen dat in 2018 is verkocht, zijn de cijfers nog gunstiger. Vorig jaar zijn er meer dan een half miljoen woningen verkocht. Dat aantal is sinds 2008 niet meer zo hoog geweest. In totaal werden er 426.542 bestaande woningen verkocht tegenover 90.138 nieuwbouwwoningen. Op het niveau van de autonome regio’s is te zien dat in elke regio in het vierde kwartaal van 2018 meer woningen zijn verkocht ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De Balearen vormen hierin de enige uitzondering.

Ondanks de groei van de Spaanse huizenmarkt in de afgelopen vijf jaar zijn de prijzen nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Het Kadaster geeft aan dat de waarde van de woningen gemiddeld nog 16 procent lager ligt dan in 2007 toen het plafond werd bereikt.

Britten kopen graag woning in Spanje

 In het rapport is ook meer te lezen over de kopers van de woningen in 2018. En dan vooral het aantal buitenlanders dat vorig jaar een woning in Spanje heeft gekocht. Van alle kopers van woningen in 2018 was 12,6 procent geen Spanjaard. Voornamelijk de Britten kopen een (tweede) huis in Spanje en dan voornamelijk op de Spaanse eilanden en aan de kust. Na de Britten kopen ook de Duitsers, Fransen, Belgen, Italianen en Zweden graag een huis in Spanje.

Een andere interessante ontwikkeling is de hypotheekschuld van de kopers. Het Kadaster laat in hun rapport zien dat Spanjaarden meer geld lenen bij het kopen van hun huis. In 2018 bedroeg de gemiddelde hypotheekschuld 124.333 euro, wat 5,34 procent meer is dan in 2017. Ook zijn er hierin aanzienlijke verschillen te zien. In Madrid wordt gemiddeld 192.237 euro geleend voor de aankoop van een woning, zo’n 50.000 euro meer dan het landelijk gemiddelde.

Hogere leningen, hogere lasten

Niet alleen de leningen gaan omhoog, de maandelijkse hypotheeklasten stijgen ook. In 2018 betaalde de Spanjaard gemiddeld 568,40 euro per maand voor zijn hypotheek, zo’n 4,5 procent meer dan in 2017. Volgens de gegevens van het Kadaster besteedt de Spanjaard over het algemeen een derde van zijn inkomen aan de hypotheeklasten. Ook worden vier op de tien hypotheken afgesloten tegen een vaste rente. Dat is een positief gegeven, zeker gezien de ontwikkelingen van afgelopen november waarin het Hooggerechtshof uitspraken deed over de betaling van de hypotheekbelasting door klanten.

Ondanks de turbulente periode van afgelopen jaren blijft de woningmarkt in Spanje groeien en lijkt er weinig angst te zijn voor een nieuwe zeepbel in de woningmarkt zoals in 2007.

Dit vind je misschien ook leuk