Britten betalen mogelijk 60 euro om Europa binnen te komen

door admin
Britten betalen mogelijk 60 euro om Europa binnen te komen

Ook voor Spanje zou dan een bedrag van 52 Pond ofwel 60 euro nodig zijn voor een Schengen-visum waarmee men vrij de grens over kan gaan. Slecht nieuws voor inwoners van en rond Gibraltar die dagelijks voor werk of school de grens met het Britse overzeese gebied oversteken. In een no-dealscenario zou dan vanaf 30 maart geld betaald moeten worden voor een visum met een behandeltijd van twee weken.

De onenigheid gaat over de omschrijving van Gibraltar in de tekst rond de visumregulering. Spanje wil dat Gibraltar een ‘kolonie’ van het VK wordt genoemd. Zowel Londen als het Europees Parlement zijn het hier niet mee eens. Het Europees Parlement wil dat daaraan wordt toegevoegd dat er sprake is van ‘controverse tussen Spanje en het VK over de soevereiniteit van Gibraltar’. Lidstaten willen dit niet.

Het VK ziet Gibraltar als ‘volwaardig lid van de Britse familie’. De omschrijving ‘kolonie’ zou de deur openzetten naar een door Spanje gewenste dekolonisatie. De visumonderhandelingen staan los van de hoofdafspraken over de brexit. Het doel hiervan is dat de Britten een visumvrijstelling krijgen tot en met 2020 ook in geval van een no-deal. Daarna zouden Britten voor 8 euro een visum kunnen krijgen voor drie jaar. Als er wel een brexitdeal komt, dan verandert er voorlopig niets en wordt er in de overgangsperiode verder over de visumkwestie onderhandeld.

Volgens Petr Jezek, een Tsjechische lid van het EP, ‘speelt Spanje met vuur’ met slechts enkele weken te gaan voordat het VK de EU verlaat. ‘De onderhandelingen zijnv astgelopen. Brexit zal ontzettend pijn doen en we zouden al het mogelijke moeten doen om de impact ervan te verzachten in plaats van meer problemen te creëren voor een half miljard mensen. Als er geen overeenkomst is en geen visum-uitzondering voor het VK, dan kan de Britse overheid kiezen voor een gelijksoortige aanpak en dat zou rampzalig zijn’. 

In Spanje leven 300.000 Britten. Dit zijn hoofdzakelijk gepensioneerde Britten. Daarnaast spenderen jaarlijks nog eens ruim 19 miljoen Britten hun vakantie in het land. 

Dit vind je misschien ook leuk