Aantal bosbranden Noordwest-Spanje blijft toenemen

door admin
Aantal bosbranden Noordwest-Spanje blijft toenemen

Het merendeel brandt in het zuidwesten van Asturië. In Cantabrië heeft de regionale regering niveau 1 ingesteld van het Speciale Plan voor Bosbranden. Regeringswoordvoerder Guillermo Martínez noemde de situatie in de regio ‘gecompliceerd’ omdat de branden gevoed worden door de harde zuidenwind. Er woeden branden in een dertigtal van de 78 gemeenten in Asturië. De situatie is het meest gecompliceerd in Narcea, Somiedo, Tineo en Allande. Het vuur bedreigt de berggebieden rond Allande, Amieva, Belmonte de Miranda, Cabrales, Cangas del Narcea, Castropol, Grado, langreo, Lena, Onís, Piloña, Ponga, Pravia, Quirós, Ribera de Arriba, Salas, Sobrescobio, Somiedo, Tineo en Valdés, onder andere. 

Blusvliegtuigen kunnen moeilijk hun werk doen vanwege de windstoten. Dat zorgt ervoor dat veel branden, met name in het zuidwesten van Asturië, grote fronten hebben met vlammen tot 30 meter hoog. Het vuur legt de elektriciteit bij verschillende dorpen plat en enkele secundaire wegen zijn tijdelijk afgesloten voor verkeer. 

De Spaanse premier heeft gebeld met Javier Fernández, premier van Asturië, om hulp van nationale brandweerdiensten aan te bieden. Naar verwachting zal de wind op maandag gaan liggen, zodat blusvliegtuigen en helikopeters alsnog hun werk kunnen gan doen.

In Cantabrië zijn de meest geraakte gebieden die rond de streken Pas en Pisueña. Ook zijn er branden in de buurt van Besaya. Het grootste aantal branden woedt bij Santiurde de Toranzo, Corvera de Toranzo, Villafufre en Selaya.

Inwoners van Muskiz (Biskaje) moesten worden geëvacueerd op zondagnacht vanwege een brand die uitbrak op de berg achter het dorp. De gemeente heeft voor hen de sporthal beschikbaar gesteld. De snelweg A-8 naar Bilbao was een tijd afgesloten, evenals de N-634 bij Carrascal, zodat de brandweer beter haar werk kon doen. Beide wegen zijn vroeg op maandagochtend weer geopend. 

Het heeft nauwelijks geregend in januari en februari in het gebied. Met de uitzonderlijk hoge temperaturen van de laatste twee weken is het risico op bosbranden erg groot. Diverse gemeenten hebben al tijdelijk een verbod uitgevaardigd op het verbranden van snoei- en tuinafval vanwege het verhoogde risico op brand in bosgebieden tot een afstand van 400 meter daar vandaan.

Dit vind je misschien ook leuk