Spaanse klimaatjongeren: ‘Zonder planeet hebben wij geen toekomst’

door admin
Spaanse klimaatjongeren: 'Zonder planeet hebben wij geen toekomst'

Vorige maand waren er al demonstraties in Barcelona en Girona. In Madrid kwamen vrijdag circa 400 scholieren van middelbare scholen waaronder enkele universitaire studenten bijeen voor het Spaanse parlement om een betere milieupolitiek te eisen. Als de opwarming van de aarde niet wordt afgeremd ‘dan staat onze toekomst op het spel. Zonder planeet is er geen toekomst’. 

Jongeren riepen leuzen als ‘Als de planeet een bank was, was deze allang gered’, ‘geen graad meer, geen soort minder’ en ‘het is geen verandering, het is een crisis’ om aandacht van politici te eisen voor hun zorgen omtrent het milieu. Deze vrijdag was de eerste samenkomst in de Spaanse hoofdstad, maar de bedoeling volgens de organisatoren is om de manifestatie elke vrijdag te herhalen. 

Afgelopen vrijdag was er vanwege de Carnavals- of voorjaarsvakantie geen school. Aanstaande 15 maart willen scholieren en studenten zich aansluiten bij de internationale studentenstaking voor het klimaat. Deze dag wordt nu al aangeduid met ‘klimatologische 15M’. Die dag zullen manifestaties in heel Spanje worden georganiseerd door Juventud por el Clima (Jeugd voor het klimaat). 

‘De eis is dat er wordt geluisterd naar de wetenschappers die al jarenlang om oplossingen vragen. Velen stellen 2030 als point of no return voor het klimaat en alstublief, er moet naar hen geluisterd worden. We zetten niet in op concrete politieke oplossingen: die hebben we niet, we zetten niet in op wetgeving, wat we vragen is dat er naar de wetenschap wordt geluisterd’, legde student Fernando uit voor de ingang van het Spaanse parlement. De jongeren willen dat iedereen zich bij hun beweging aansluit, omdat het klimaat en de toekomst van de planeet iedereen aangaat. ‘Het is een beweging zonder vlaggen of naties en niet gebonden aan enige politieke partij’, voegt Fernando toe. ‘We zijn hier allemaal anders, maar komen voor één doel’. 

Greta Thunberg

De beweging ontstond in Zweden met de 15-jarige scholiere Greta Thunberg die tijdens de COP24 klimaattop in het Poolse Katowice het woord kreeg als vertegenwoordiger voor klimaatorganisatie Climate Justice Now! en tegen de afgevaardigden van de 196 deelnemende landen zei: ‘Jullie spreken enkel van “groene economische groei” omdat jullie bang zijn anders onpopulair te worden. Jullie spreken enkel van vooruitgang met dezelfde slechte ideeën die deze puinhoop veroorzaakten, zelfs wanneer aan de noodrem trekken de enige juiste oplossing is. Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te zeggen zoals ze is. Zelfs die last laten jullie aan ons, kinderen, over.‘ Met haar woorden kreeg ze een met politici gevulde zaal muisstil en inspireerde duizenden jongeren wereldwijd. 

Manifest

Juventud por el Clima publiceerde voorafgaand aan de manifestatie een manifest. Hierin was onder meer te lezen: ‘De mogelijkheid dat op globaal niveau de zeespiegel drie meter stijgt tussen nu en 2100 is reëel, 74% van de Spaanse grond is al in het proces van woestijnvorming en men voorziet dat 20% van wat vandaag veilig is binnen nu en 50 jaar risico gaat lopen. We bevinden ons op een sleutelmoment in onze geschiedenis (…) We zetten veel op het spel, onze toekomst staat op het spel’. 

Dit vind je misschien ook leuk