Hooggerechtshof eens met versnelde uitzettingen van illegaal bezette woningen

door admin
Hooggerechtshof eens met versnelde uitzettingen van illegaal bezette woningen

Meer dan vijftig afgevaardigden van de linkse partij Unidos Podemos gingen vorig jaar tegen de wijziging van de Wet op Burgerlijke Rechtsvordering in beroep. Volgens hen schendt de wet ‘het recht op de onschendbaarheid van een woning en dat op het hebben van een fatsoendelijke en adequate woning, omdat de wet een gedwongen uitzetting mogelijk maakt zonder dat er een alternatieve woning voor de uitgezette bewoners beschikbaar is en zonder dat er rechters tussenbeide hoeven te komen om de concrete omstandigheden van elke ontruiming apart te beoordelen’.

Het Hooggerechtshof benadrukt in zijn uitspraak dat de keuze van een woning geen ‘absoluut recht is dat toestaat elke willekeurige woning of ruimte te bezetten, maar dat het gaat om een recht onderhevig aan beperkingen. Iemand moet voor het legaal bewonen van een woning ook het recht hebben volgens de wet om zich daar te vestigen. 

Ook zegt het Hooggerechtshof dat het gerechtelijk bevel om een woning te ontruimen in geen geval de publieke autoriteiten in de weg staat om wanneer het om kwetsbare personen gaat die uit een woning worden gezet daar passende maatregelen voor te nemen, zoals het zoeken naar alternatieve woonruimte. 

Het gerechtelijk bevel tot ontruiming van illegaal bewoonde huizen moet binnen een termijn van zeven dagen worden gecommuniceerd aan de juridische afdelingen van de daartoe bevoegde openbare diensten, zodat deze passende sociaal politieke maatregelen kunnen nemen waarmee ze de uitgezette personen kunnen beschermen. Het Hooggerechtshof voegt daaraan toe dat het recht op onschendbaarheid van een woning geen garantie biedt op een fundamenteel recht, maar eerder een leidend beginsel is van sociaal economisch beleid.

‘Het verbod op gedwongen ontruimingen waaraan de Verenigde Naties refereert kan niet toegepast worden op de ontruimingen die op legale wijze met passende garanties worden uitgevoerd’.

Volgens het CGPJ, het hoogste juridische orgaan in Spanje is het aantal gedwongen huisuitzettingen in 2018 met 1,8 procent afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Dit vind je misschien ook leuk