Miljoenen mensen in Spanje krijgen extra toeslag op hun elektriciteitsrekening

door admin
Miljoenen mensen in Spanje krijgen extra toeslag op hun elektriciteitsrekening

De naheffing zal voor een gemiddelde consument schommelen tussen 50 cent en 20 euro. De elektriciteitsbedrijven zijn ervoor naar het Hooggerechtshof gegaan om hun gelijk te halen en om de belastingen alsnog op de cliënten te kunnen verhalen en kregen uiteindelijk gelijk. Deze week werden de concrete gevolgen van de finale uitspraak gepubliceerd in het officiële staatsblad BOE. Hierin staan ook de precieze formules waarmee elk bedrag wordt berekend.

Consumenten in Andalusië, Aragón, Asturië, Cantabrië, Castillië en León, Catalonië, Extremadura, Galicië, Madrid, Murcia en Navarra extra geld betalen. Voor mensen in Baskenland, de Canarische eilanden en de Balearen geldt de naheffing niet omdat deze regio’s in 2013 geen enkele specifieke belasting doorberekende aan de klanten. 

Gebruikers in de regio Valencia, Castillië-La Mancha en La Rioja betalen ook niets extra omdat zij al enige jaren geleden een naheffing kregen. Cliënten in Catalonië betaalden een deel ervan in 2017, maar dienen nu wel de rest van de naheffing te betalen. 

De naheffing varieert behoorlijk per consument en per regio en wordt gebaseerd onder meer op de gecontracteerde potentie. Enkele regio’s verdelen de naheffing over 12 rekeningen, anderen over 9 rekeningen en daar waar het gaat om een laag bedrag wordt het in één of twee keer berekend. Zie deze link voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk