Aantal vegetariërs en veganisten in Spanje groeit

door admin
Aantal vegetariërs en veganisten in Spanje groeit

Dit concludeert Jaime Martín, partner van Lantern, het bureau dat The Green Revolution uitvoerde. Volgens het onderzoek was in 2019 9,9 procent van de volwassenen in Spanje veggie. Hiervan was 0,5 procent volledig veganistisch (0,2% in 2017), 1,5 procent nam nog dierlijke producten zoals melk, eieren of honing (vegetarisch, 1,3% in 2017) en 7,9 procent nam slechts af en toe vlees of vis (flexitarisch dieet, 6,3% in 2017). De gegevens uit het onderzoek tonen een groei van 27 procent van het totaal aan ‘veggie’ diëten in twee jaar tijd. Een periode waarin 817.000 Spanjaarden voor een vegetarische of veganistische levensstijl kozen. 

Uit het onderzoek blijkt dat het inmiddels gaat om meer dan een niche. Een op elke 8 vrouwen in Spanje is veggie. Dat was 1 op elke 10 in 2017. Vrouwen vertegenwoordigen ook 64 procent van de veggies. Ze zijn vertegenwoordigd in elke leeftijdscategorie, maar onder jongeren is het aantal groter. Bijna 15 procent van e jongeren tussen 18 en 24 jaar kan ingedeeld worden onder de veggies. 

In stedelijke gebieden is het aantal veggies 11,2 procent en in steden met meer dan 100.000 inwoners gaat het om 10,6 procent. Dat aantal daalt naarmate de steden en dorpen kleiner worden tot 8,5 procent. 

Reden

De belangrijkste reden om er een vegetarische of veganistische levensstijl op na te houden voor veggies is gezondheid. 67 procent van de flexitariërs kiest ervoor uit preventieve gezondheidsoverwegingen en om hun gezondheid in het algemeen te verbeteren. Anderzijds noemt 23,8 procent van de flexitariërs hun zorgen rond het dierenwelzijn als reden en 22,8 procent geeft duurzaamheid en milieu als motief voor hun gewijzigde dieet.

De meerderheid van de vegetariërs en veganisten geeft als reden respect voor dieren en duurzaamheid van het milieu op. Volgens Jaime Martín ‘gaat het om een ‘samenvloeiing van de zorgen over de gezondheid, het dierenwelzijn en de duurzaamheid’, die ‘deze tendens de komende jaren nog zal versterken’. Martín voorspelt dat in 2020 er minstens 1,2 miljoen nieuwe veggies bij zullen komen ten opzichte van het aantal in 2017. Uit het onderzoek blijkt dat 35 procent van de Spanjaarden het afgelopen jaar de consumptie van rood vlees heeft gereduceerd of gestaakt. 

Vleesvervangers

52 procent van de Spanjaarden heeft weleens een vleesvervanger geprobeerd in de afgelopen 12 maanden. Zaken als vegetarische hamburgers, pizza’s, vleeswaren of worstjes zijn onder veel Spanjaarden wel bekend. Toch is de Spaanse consument nog niet tevreden over het huidige veggie aanbod, waardoor er nog relatief weinig van wordt verkocht. Mensen die wel vegetarisch of veganistisch willen eten ondervinden nog moeilijkheden in supermarkten om veggie producten te identificeren en begrijpen. Wel nemen verschillende supermarkten veggie producten op in hun assortiment of zelfs in hun huismerk. 

Restaurants

Spanje telt op dit moment 1.800 restaurants die ‘vriendelijk zijn voor veggies’. Dan biedt men op de menukaart vegetarische opties of er verschijnen restaurants die volledig een vegetarisch of veganistisch concept aanhouden. Toch vindt nog 1 op elke 4 veggies het ‘moeilijk’ of ‘heel moeilijk’ om gerechten te vinden die passen binnen zijn of haar dieet, wanneer ze buiten de deur gaan eten.

Veggie World

Volgens Martín blijkt duidelijk uit het onderzoek dat er steeds meer belangstelling is voor een levensstijl met minder vlees en dierlijke producten. De grote internationale beurs Veggie World speelt daar ook op in. Deze werd sinds 2011 jaarlijks in Barcelona gehouden, maar zal dit jaar voor het eerst zijn deuren openen in Madrid. Op 13 en 14 april kunnen mensen terecht in Pabellón de Cristal van het Casa de Campo in Madrid om zich te laten inspireren door nieuwe vegetarische producten, diervrije cosmetica en mode die geproduceerd is zonder dierlijke producten.

Dit vind je misschien ook leuk