Partijleider Vox verdedigt gebruik wapens in Spanje ‘voor goede Spanjaarden’

door admin
Partijleider Vox verdedigt gebruik wapens in Spanje 'voor goede Spanjaarden'

Abascal vindt dat goede en mentaal gezonde Spanjaarden zonder strafblad een wapen mogen hebben ter zelfverdediging. Hij zei dit in een interview met het tijdschrift Armas.es dat dinsdagochtend werd gepubliceerd. ‘Bij Vox zijn we van mening dat we het concept van zelfverdediging moeten uitbreiden, zodat onrechtvaardigde situaties voorkomen kunnen worden.

Als voorbeelden van onrechtvaardige situaties noemde Abascal die van een oude man uit Tenerife die is veroordeeld voor het neerschieten van een inbreker die zijn huis binnenkwam en zijn vrouw mishandelde en martelde of die van een lokale politieagent in Sevilla die mogelijk veroordeeld wordt tot twintig jaar gevangenisstraf nadat hij zijn belagers neerschoot. De leider van Vox noemde deze situaties ‘dramatisch’. 

‘Dringende en radicale wetswijziging’

Om deze reden is Abascal voorstander van ‘een dringende en radicale wetswijziging, niet alleen opdat Spanjaarden zonder strafblad en die mentaal volledig gezond zijn een wapen in hun huis kunnen hebben, maar dat ze het in specifieke levensbedreigende situaties ook kunnen gebruiken, zonder daarna geconfronteerd te worden met ‘een juridische hel, met gevangenisstraffen of zelfs met compensaties voor de familieleden van de criminelen die hen hebben aangevallen.’

Wat betreft niet-dodelijke wapens, die – behalve pepperspray – in Spanje verboden zijn, staat Vox achter ‘het recht op zelfverdediging van goede Spanjaarden’. Abascal betreurt het dat er in Spanje momenteel ‘wetten zijn die misdadigers als slachtoffers behandelen en burgers als criminelen.’ ‘Voor de progressieve consensus zijn alle Spanjaarden potentiële moordenaars, potentiële verkrachters, potentiële agressors die moeten worden heropgevoed en bijna worden opgesloten voor het leven, maar wanneer een moordenaar of een echte verkrachter verschijnt, dan is alles goed, gaat het over mensenrechten en reïntegratie’.

De leider van Vox ziet het ‘helemaal tegenovergesteld: eerlijke Spanjaarden hebben het volste recht om zichzelf te verdedigen en criminelen en misdadigers hebben recht op bezocht te worden in de gevangenis’. Abascal gaf geen details over de wet die hij voor zich ziet, maar gaf aan dat mocht hij ertoe komen, hij zou gaan luisteren naar experts en professionals op het gebied van wapens ‘en vooral naar mensen op straat’. 

‘Achteruitgang’

De huidige sociaaldemocratische regering en de rechts conservatieve partij PP verwierpen Abascal’s idee over wapenbezit ter zelfverdediging onmiddellijk. De PP noemde het ‘dwaas’ en een ’teruggang’. Vanuit de regering klonk het: We willen niet lijken op de VS wat betreft het gebruik van wapens; het is dwaas, een tegenvaller en veronderstelt de imitatie van het slechtste van andere landen’.

‘Nee’

De PP gaf aan dat ondanks dat er wellicht enkele overeenkomsten zijn met de uitgangspunten van Vox op het gebied van misdaadbestrijding, ‘het idee dat Spanjaarden geweren bij zich hebben op straat, nee’. 

‘Heel dwaas’

Isabel Celaá, regeringswoordvoerder, noemde woensdagochtend in een interview met Las Mañanas van RNE het voorstel van Abascal ‘heel dwaas’ en zei dat het indruist tegen wat men in een beschaafde wereld pleegt te doen. In dit verband verwees ze naar de laatste terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland, waarbij een blanke supremacist 50 mensen ombracht. Ze gaf als voorbeeld het initiatief van de NIeuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, die van plan is om een wet aan te nemen die de toegang tot vuurwapens zal beperken. 

Dit vind je misschien ook leuk