Spanje wel het gezondste land ter wereld maar niet het gelukkigste

door admin
Spanje wel het gezondste land ter wereld maar niet het gelukkigste

Het World Happiness Report werd opgesteld in samenwerking met de Verenigde Naties en gepubliceerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Geluk. Het is de zevende keer dat de ranking verschijnt. De kwaliteit van leven van mensen in 156 landen werd geëvalueerd op basis van verschillende maten van subjectief welbevinden.

Ditmaal is het onderzoek gericht op de evolutie van geluk in de afgelopen 12 jaar en hoe de informatietechnologie, de regering en sociale normen de gemeenschappen beïnvloeden. Ook werden andere tastbare variabelen gemeten zoals het opleidingsniveau, sociale steun, de efficiëntie van de overheden, de levensverwachting en corruptie.

Noord-Europese landen het gelukkigst

Finland staat met 7.769 punten bovenaan en wordt gevolgd door andere Noord-Europese landen zoals Denemarken (7.600), Noorwegen (7.554), IJsland en Nederland (7.488). Spanje staat op 30 met 6.354 punten en steeg daarmee zes plekken ten opzichte van het laatste onderzoek vorig jaar. Daarmee staat het land onder Saoedie-Arabië en Qatar en net boven Panama. De rest van de top tien bestaat uit Zwitserland, Zweden, Nieuw Zeeland, Canada en Oostenrijk. België staat op 18, de Verenigde Staten op 19. 

Lage positie Spanje

De lage positie van Spanje valt op als je deze vergelijkt met de eerste plaats waarop het land recent verscheen in de lijst met gezondste landen ter wereld. ‘De manier waarop gemeenschappen met elkaar omgaan, of het nu om scholen, werkplekken, buurten of sociale netwerken gaat, heeft ingrijpende gevolgen voor het geluk in de wereld’, zegt John Helliwell, professor van de Universiteit van British Columbia en co-auteur van het onderzoek.

Ongelukkig

Helemaal onderaan staan de meest ongelukkige landen met Zuid-Soedan aan kop (2,853), gevolgd door de Centraal Afrikaanse Republiek met 3.083 punten, Afganistan (3.203), Tanzania (3.231) en Rwanda (3.334). Deze landen worden allemaal geteisterd door oorlogen of terreur. Landen die het meest zijn gedaald op de lijst in de periode 2005-2008 zijn Yemen, India, Syrië, Botswana en Venezuela als gevolg van ‘een combinatie van economische, sociale en politieke spanningen’.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk