Pas op in Spanje met het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis

door admin
Pas op in Spanje met het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis

Dit terwijl de eerste medische problemen met deze onwenselijke parasiet in Spanje pas tussen 1991 en 1995 aan het licht kwamen. Anisakiasis of haringwormziekte is een parasitaire infectie van het maag-darmkanaal, veroorzaakt door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis die is besmet met de larven van de nematode Anisakis simplex, de haringworm. 

Het land waar Anisakiasis (haringwormziekte) het meeste voorkomt is Japan. Feitelijk kan elke soort zeevis die voor menselijke consumptie wordt gevangen Anisakis bevatten. Voor sommige vissoorten geldt zelfs dat het moeilijk is een vers exemplaar te vinden waar de parasiet niet in aanwezig is, tenzij de vis uit een viskwekerij komt. 

Heek (in Spanje ‘merluza’) is de vis die in 90 tot 100 procent van de gevallen is besmet met Anisakis. Desondanks worden de meeste voedselvergiftigingen in dit verband veroorzaakt door het eten van verse ansjovis in azijn (boquerónes al vinagre). Deze bereidingsmethode doodt de nematoden niet. 

Boquerones en inktvis

Uit een onderzoek dat in Scientific Reports werd gepubliceerd blijkt dat naar schatting 8.000 gevallen van infecties door anisakis in Spanje per jaar worden veroorzaakt door het nuttigen van boquerones en vinagre. De parasiet is eveneens veelvuldig aanwezig in schaaldieren en koppotigen zoals de inktvissoorten pulpo, calamar en sepia.

Problemen in het spijsverteringskanaal

De Anisakis kan op twee belangrijke manieren gevaar voor de menselijke gezondheid opleveren. Een door anisakiasis: de infectie die door de parasiet wordt veroorzaakt in het spijsverteringskanaal na het consumeren van rauwe gemarineerde of te kort gekookte voedingsmiddelen, waarbij de larven van de Anisakis in leven zijn gebleven. Symptomen variëren van niet-specifieke gastro-intestinale symptomen uren of dagen na consumptie zoals buikpijn, overgeven, diarree, misselijkheid, lichte koorts..

In sommige gevallen gaan deze samen met andere problemen zoals darmobstructies of blindedarmontsteking. Positief is dat deze problemen meestal vanzelf overgaan zonder grote problemen afgezien van het ongemak. De werkelijke frequentie waarin anisakiasis optreedt in Spanje is niet bekend omdat de klachten vaak worden aangeduid als voedselvergiftiging in het algemeen.

Allergische reacties

De andere wijze waarop anisakis ziekten kan veroorzaken is via allergische reacties veroorzaakt door antilicchamen igE. Deze allergiën treden minuten of uren na het binnenkrijgen van de larven op en de ernst varieert veel al naar gelang de gevoeligheid van de persoon die de larven binnenkreeg. In de lichtste gevallen is er sprake van jeukende plekken of plotselingen zwellingen in de keel. In de ernstigste gevallen kan er een ernstige allergische reactie optreden die de dood veroorzaakt. 

Maatregelen tegen Anisakis

De twee belangrijkste methoden om vervelende gevolgen van Anisakis voor te zijn is het gedurende vijf dagen invriezen van de vis op een temperatuur van minstens 20 graden onder nul. Je kunt ook de vis verwarmen tot minstens 60 graden (ook in het midden van de vis) gedurende minimaal tien minuten. Pas wel op dat mensen die allergisch zijn daarna evengoed gevoelig blijven voor de aanwezigheid van de parasiet. 

Wat is Anisakis

De Anisakis of haringworm is een geslacht van wormachtige dieren die behoren tot de nematoden. Diverse soorten komen voor als darmparasiet in zeevissen. Maar haringworm is niet de enige parasitaire worm die in vissen huist. Er zijn meerdere daaraan verwante soorten die tot dezelfde familie als de haringworm behoren.

Anisakis bevat een paar zeer eigenaardige karakteristieken waarmee het een zeer onwenselijke parasiet is voor de mens. Slechts drie soorten anisakis zijn verantwoordelijk voor 33 procent van de gezondheidswaarschuwingen in Europa. Om te beginnen is het de parasiet die de meeste allergieën triggert.

Nederland

De eerste vergiftiging met haringworm werd in 1955 vastgesteld in Nederland. Sinds 1968 zijn de Nederlandse vissers verplicht rauwe vis, dus ook haring, een etmaal bij -20 °C te bewaren of gedurende een bepaalde tijd in een zure marinade te leggen. Hierdoor komt anisakiasis (haringwormziekte) in Nederland vrijwel niet meer voor. In landen waar veel rauwe vis wordt gegeten blijft anisakiasis een regelmatig voorkomend probleem.

Aanvankelijke symptomen binnen een paar uur na inname zijn misselijkheid, overgeven en hevige buikpijn. Als de larven de darmen bereiken kan na twee weken een ernstige eosinofiele granulomateuze reactie optreden met symptomen die doen denken aan de ziekte van Crohn.

Dit vind je misschien ook leuk