Gibraltar wint opnieuw terrein op zee met megaproject

door admin
Gibraltar wint opnieuw terrein op zee met megaproject

Met een investering van 300 miljoen pond (348,5 miljoen euro) wordt het complex Civtoria Keys gebouwd op een stuk grond dat wordt opgespoten in de zee bij de haven ten westen van de Rots. De investeerder is Harbour Developments Limited, een consortium dat volledig uit lokale projectontwikkelaars bestaat.

Vogens de overheid van Gibraltar gaat het om een ‘bevoorrechte locatie’ ten westen van het eiland Coaling. Op 100.000 vierkante meter verschijnen residentiële gebouwen en winkelcentra. De overheid zal er weinig tot geen kosten aan hebben. De kosten die er voor de overheid aan verbonden zijn, worden betaald door een overheidsbedrijf. Als de grond er eenmal ligt, ontvangt dat bedrijf met rente een gegarandeerde waarde van 29 miljoen euro én 50 procent van het terrein op het zuiden van het perceel. Zo hoeft er niets aan de belastingbetaler doorgerekend te worden.

Benadrukt wordt dat het nieuwe gebied belangrijke recreatiegebieden zal opleveren. Eerst moeten de plannen nog alle procedures doorlopen om te zien of ze voldoen aan de bestemmingsplannen en milieu-eisen.

Victoria Keys is niet het enige vastgoedproject op de Rots dat is aangekondigd de afgelopen maanden en dat zal verschijnen op terrein dat wordt gewonnen op de zee. Aan de oostkant van de Rots  komt een luxe wooncomplex dat uit zes woontorens bestaat met 665 woningen. De werkzaamheden aan dit project, Hassan Centenary Terraces, zullen in juni van start gaan. De woningen kosten tussen 89.000 en 339.000 pond (103.000 en 393.000 euro). Rond dit project is wat controverse geweest omdat het terrein in zee, deels in Spaanse wateren zou liggen en omdat de woontorens het uitzicht vanaf Santa Barbara in de aan de overkant gelegen Spaanse plaats La Linea de la Concepción negatief zou beïnvloeden. 

Dit vind je misschien ook leuk