Noodweer met overstromingen en storm overheersen tweede deel Semana Santa

door admin
Noodweer met overstromingen en storm overheersen tweede deel Semana Santa

Het Directoraat-Generaal Civiele bescherming en Noodsituaties waarschuwt voor regen, storm, overstromingen, rukwinden en hoge golven in grote delen van Spanje tijdens de tweede helft van de Goede Week. De dienst wijst erop dat bovengenoemde fenomenen zich moeilijk precies laten voorspellen en dat mensen dan ook goed de plaatselijke weerberichten in de gaten moeten houden. Ook roept de dienst mensen op vooral niet te proberen spectaculaire foto’s van kustfenomenen te maken en daarbij hun leven te riskeren. 

Een grote storm met veel neerslag komt in het noorden Spanje binnen en trekt van daaruit tot aan het begin van volgende week het land door en zorgt voor atmosferische instabiliteit. Het lage drukgebied gecombineerd met oostenwind langs de Middellandse Zeekust zorgt voor een vochtige en niet al te koude lucht die intense neerslag veroorzaakt in de oostelijke helft van het Iberisch Schiereiland. 

De gebieden waar de kans op hevige stortbuien tot zondag het grootst is zijn de regio’s Valencia en Murcia, de Balearen, de oostelijke helft van Castilla- La Mancha, het oosten van Andalusië en ook het zuiden van Catalonië. 

Burgerbescherming adviseert bij regen de snelheid in het verkeer aan te passen en extreem voorzichtig te zijn. Ga niet langs zones waar grote hoeveelheden water kunnen ontstaan, zoals kruisingen door droge rivieren en reis het liefst alleen over hoofd- en snelwegen. Houd bij plotselinge storm en intense regen rekening met waar je je auto parkeert. De ervaring leert dat in lager gelegen zones daarmee problemen kunnen ontstaan. 

Wie zich op het platteland of in de campo bevindt wordt aangeraden zich ver van rivieren en beken te begeven en laaggelegen zones te vermijden. Met betrekking tot onweersbuien herinnert de dienst eraan dat het grootste risico bestaat in open land maar dat de bliksem ook makkelijk in kan slaan in dorpen. Als je omgeven bent door water, probeer niet te voet stromend water over te steken. 

Lees ook: Regen en kou tijdens Semana Santa

Dit vind je misschien ook leuk