Roadtrip door het verlaten westen van Spanje over de Zilverroute

door admin
Roadtrip door het verlaten westen van Spanje over de Zilverroute

De route is gevarieerd vanwege ingrediënten als ongerepte natuur, bijzondere fauna, Romeinse resten, werelderfgoedplekken, historische steden, smakelijke gastronomie en uitgestrekte leegten. Met een lengte van 800 kilometer doorkruist de route de vier autonome regio’s Asturië, Castilla y León, Extremadura en Andalusië. De Ruta de La Plata is Romeins van oorsprong en diende om handel, vee en militairen van noord naar zuid of andersom door het land te vervoeren.

De route is beroemd en wordt afgelegd door motorrijders, fietsers en zelfs wandelaars. Gemotoriseerde bezoekers volgen deels de N-630 en voor wandelaars ligt een groot deel van de GR-100 langs de Zilverroute. Deze vormt overigens ook de zuidelijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in het noordwesten van het land. Veel volgers van deze roadtrip laten hun reis niet in Gijón eindigen of beginnen maar kiezen voor Santiago de Compostela als start of finish.

Sierra de Aracena en wijn uit Extremadura

In dit artikel volgen we de route van Sevilla naar Gijón. Vanaf Sevilla rijd je door het prachtige landschap van de Sierra de Aracena, de geboortegrond van het Iberische varken waar de beroemde lekkernij pata negra van komt. Uitgestrekte ‘dehesas’ met kurkbossen bedekken het glooiende landschap. In Extremadura kun je in en rond Almendralejo diverse wijnbodega’s bezoeken. Niet veel mensen weten dat door het extreme klimaat in Extramadura prachtige wijnen worden gemaakt.

Mérida en Cáceres

Iets verder noordwaarts ligt Mérida, het Rome van Spanje en duidelijk zo genoemd vanwege de indrukwekkende Romeinse resten die hier nog open en bloot te bewonderen zijn. Het Romeinse theater is het best bewaarde ter wereld. Sla ook de indrukwekkende collectie in het schitterende Romeinse museum niet over. De volgende stop is Cáceres met een compact en prachtig bewaard gebleven historisch centrum dat door Unesco tot werelderfgoed werd benoemd. Mocht je onderweg of eerder op het aquaduct van Mérida niet heel veel ooievaars hebben gezien, bezoek dan Barruecos, de hoofdstad van de ooievaars. Ze leven hier in een uniek landschap van water en granieten rotsblokken. Andere fraaie natuur ligt in het grote nationale park Sierra de Monfrague.

Trujillo en Plasencia

Heb je tijd, wijk dan van de route en breng een bezoek aan Trujillo, een uiterst romantisch uitziend bergdorp in een prachtige groene omgeving met graslanden, beschermde vogelgebieden, veel bezienswaardigheden en lokale producten. Het werd al in de Romeinse tijd bewoond en prijkt regelmatig op de lijsten met de ‘mooiste dorpen van Spanje’. Voorts kom je langs Plasencia, een ommuurde stad met een bijzondere kathedraal. Salamanca ligt halverwege de route. Dit is dé stad waar studenten van over de hele wereld Spaans komen leren en met de oudste universiteit van Spanje uit 1134. Ook dit heeft een compact en prachtig historisch centrum dat werd bijgeschreven op de lijst met Werelderfgoed.

Zamora, León

Zamora is een rustige provinciestad aan de rivier de Duero en staat bekend als museum van de Romaanse bouwkunst met maar liefst 16 Romaanse kerken, gebouwen en resten uit de 12e en 13e eeuw. Ook de stadsmuur staat nog overeind. In de bosrijke en verlaten omgeving leven nog veel Iberische wolven. In León ligt divers romaanse en gotische erfgoed op je te wachten. De gotische kathedraal is de grootste eyecatcher, maar andere monumentale gebouwen zoals de romaanse Real Colegiata de San Isidoro, het Botines huis van Antoni Gaudí en het platereske San Marcos uit de 16e eeuw doen daar niet voor onder. Ben je met Pasen in de stad zorg dan dat je de tot Internationale Bezienswaardigheid uitgeroepen Paasprocessies kunt bijwonen.

Oviedo en Gijón

De middeleeuwse universiteitsstad Oviedo heeft een charmant centrum met talloze rustieke pleinen, drie pre-Romaanse kerken en ligt in een unieke omgeving met het berggebied Picos de Europa binnen handbereik. Oviedo is ook bekend als ciderstad. In elke bar en restaurant wordt dit appeldrankje vanaf grote hoogte in je glas geschonken. Dit makt het drinken ervan tot een heuse belevenis. Het eindpunt van je route van zuid naar noord door Spanje is de belangrijke havenstad Gijón. Deze ligt aan de ruige groene kust van Spanje en heeft een mooi historische centrum, een aantal interessante musea waaronder een aquarium, de charmante visserswijk Cimadevilla en fraaie stranden.

Voorbereidingen roadtrip door Spanje

Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig over een navigatiesysteem in de auto of op de mobiele telefoon. Desondanks is het toch aan te raden een goede en gedetailleerde wegenkaart bij je te hebben voor het geval iets niet werkt, een apparaat onverhoopt zonder batterij komt te zitten of je geen bereik hebt. Zorg ook altijd voor voldoende water in de auto, want zeker in het zomerseizoen kan de temperatuur in het binnenland van Spanje flink oplopen. Stop regelmatig en rijd eens van je hoofdroute een klein dorpje in voor een pauze. Je kunt er aangenaam verrast worden. Elk dorpje, hoe klein ook, beschikt wel over een café of barretje waar je wat kunt eten en drinken voor zeer schappelijke prijzen. Houd in dit geval wel rekening met de Spaanse eettijden. De meeste keukens zijn van 16:30 tot 20 uur gesloten. Reis je met de auto door Spanje dan is het van belang over een goede verzekering te beschikken. Dat hoeft niet duur  te zijn en en je kunt verschillende types autoverzekering vergelijken via de website Overstappen.nl. Rest ons nog je een hele goede reis te wensen!

Dit vind je misschien ook leuk