Politieke wetenswaardigheden in aanloop naar de Spaanse verkiezingen

door admin
Politieke wetenswaardigheden in aanloop naar de Spaanse verkiezingen

Het eerste verkiezingsdebat wordt op maandagavond 22 april gehouden op de Spaanse nationale omroep RTVE. Het begint om 22 uur en zal 100 minuten duren. Het debat wordt geleid door de journalist Xabier Fortes en live uitgezonden via TV1, 24h, RNE en op RTVE.es. Vanuit het buitenland is het te volgen via TVE Internacional en Radio Exterior. Aan dit debat doen de vier politiek leiders Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (UP) en Albert Rivera (Ciudadanos) mee op een volgorde die door een loting is bepaald. De volgorde is Rivera, Iglesias, Sánchez en Casado. Na behandeling van drie thema’s krijgt elke leider een ‘gouden minuut’ om af te slutien. De volgorde hier is Casado, Iglesias, Rivera en Sánchez als laatste. 

Op dinsdagavond 23 april wordt het tweede verkiezingsdebat uitgezonden door Antena 3 en La Sexta om 22 uur. Buiten Spanje kunnen mensen het debat volgen via Antena 3 Internacional. Online is het debat te volgen via de website van de krant 20Minutos. Aan dit debat nemen Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (UP) en Albert Rivera (Ciudadanos) deel. De deelname van Santiago Abascal (Vox) is geweigerd door de Spaanse Centrale Kiesraad JEC omdat deze partij op dit moment nog niet in het Spaanse parlement is vertegenwoordigd. Abascal bekritiseerde dat besluit met het argument dat voorafgaand aan de vorige verkiezingen wel Ciudadanos en Podemos mee mochten doen, al hadden die destijds ook geen parlementariërs. Het debat wordt geleid door Ana PAstsor en Vicente Vallés. Het debat wordt verdeeld in drie thematische blokken: voorstellen voor de verkiezingen; territoriaal model en Catalonië en coalities. Via een loting is bepaald op welke volgorde de kandidaten aan de beurt komen.

Verkiezingsprogramma’s

Inmiddels hebben alle partijen een verkiezingsprogramma online gezet. PSOE deed dat op 15 april jl. De PP noemt 500 maatregelen onderverdeeld in 10 blokken eveneens op de officiële website van de partij en het programma van Unidos Podemos bevat 264 maatregelen onderverdeeld in 8 blokken. Ciudadanos omschrijft 175 maatregelen in 14 blokken en Vox tot slot houdt vast aan het verkiezingsprogramma bestaande uit 100 maatregelen die al sinds 7 oktober vorig jaar op de partijwebsite staan gepubliceerd. Dan is er nog het verkiezingsprogramma van de dierenpartij PACMA met als slogan ‘Sluit je aan bij de revolutie’.

Leestip: Wat wil elke Spaanse politieke partij? met verschillende stemwijzers

Laatste nieuwtjes

Santiago Abascal van Vox stelt voor om militaire dienst weer verplicht te stellen, maar gaat niet in op de duur ervan. Verder beveelt hij aan dat nationale volksliederen gezongen worden op scholen en noemt daarbij als voorbeeld ‘El Novio de la Muerte’. Met betrekking tot de dienstplicht zei Abascal volgens de krant 20Minutos: ‘In deze samenleving wordt enkel over rechten gesproken maar er moet ook gesproken worden over plichten’. Verder pleit hij voor het permanent invoeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet, waarmee de centrale regering het bestuur van Catalonië weer overneemt.

PP in beroep bij kiesraad vanwege volgorde debat

De PP gaat bij de Centrale Kiesraad (JEC) in beroep vanwege de verdeling van de beurten om te spreken tijdens het verkiezingsdebat op maandagavond bij RTVE. De partij is van mening dat de tijd waarop de partijleiders kunnen spreken niet bepaald moet worden per loting maar op basis van de vertegenwoordiging in het huidige parlement, zoals bij eerdere debatten ook altijd werd gedaan. De kiesraad komt maandagmiddag om 16:30 uur hierover bijeen. 

Volgens de krant 20Minutos weet 30 procent van de kiesgerechtigden in Spanje op maandag nog niet naar welke partij zijn of haar stem zal gaan. Een op elke tien Spanjaarden bepaalt pas aanstaande zondag zijn stem. 

Volgens de krant El Mundo wijzen Spanjaarden die op de PSOE stemmen een coalitie met de Catalaanse separatisten af. 

Partijkantoren C’s en PSOE beklad

In Barcelona werd de gevel van het hoofdkantoor van de partij Ciudadanos met gele verf beklad. Eerder gebeurde hetzelfde bij het hoofdkantoor van de Catalaanse afdeling van de PSOE. Woordvoerder en nummer vijf van de partij in Barcelona, Carina Mejías zei tegen de krant El Periódico dat deze ‘aanvallen’ van ’totalitaire’ houdingen gecensureerd worden en dat ondanks dat men probeert de partij ‘aan te vallen, te dwingen of te intimideren’ niemand de leden van Ciudadanos ‘de mond zal snoeren’.

Kandidaat van VOX worden is simpel

El Diario meldt dat om op de lijst van Vox te komen iemand slechts een mailtje hoeft te sturen, zijn DNI moet opgeven en dat de partij een handtekening vervalst. Een redacteur van deze krant zou hebben geinfiltreerd in de voorlopige kandidaatstallingen van Vox voor de gemeenteraadsverkiezingen in Baskenland naar aanleiding van een oproep die de partij daartoe deed. De partij controleert niets. De journalist werd vervolgens kandidaat in de gemeente Erandio. Uit een telefoontje naar de partij aldaar bleek dat men dringend zoekt naar vrouwelijke kandidaten.

PP failliet

Boekhouders van de Partido Popular hebben volgens de website El Confidencial Digital gewaarschuwd dat de partij failliet kan gaan als er minder dan 80 zetels worden gehaald aantaande zondag. De partij zal dan over moeten gaan tot een collectief ontslag van PPers in heel Spanje, kantoren moeten sluiten of zelfs verkopen inclusief het hoofdkantoor aan Calle Genova in Madrid. De partij zal bovendien moeite krijgen met het betalen van uitstaande schulden. De laatste peilingen geven de partij tussen 89 en 90 zetels. Dat aantal zal zorgen voor een moeilijke financiële situatie, maar het moeten er niet minder worden.

Dit vind je misschien ook leuk