Huurprijzen opnieuw gestegen

door admin
Huurprijzen opnieuw gestegen

Dit blijkt uit een rapport van het vastgoedportaal Idealista. Barcelona is de duurste stad van Spanje met 16,3 euro per vierkante meter per maand, gevolgd door Madrid met 15,8 euro per m2. Op de derde plaats staat San Sebastián met 14,2 euro per m2.

Het gaat volgens Idealista om een lichte stijging op alle markten en volgens het portaal is overheidsingrijpen op de Spaane huurmarkt niet nodig omdat dat ongewenste bijeffecten zou opleveren.

Duidelijk is wel dat bij de verlenging van een huurcontract de huiseigenaren meer eisen kunnen stellen aan de sociaaleconomische omstandigheden van de mogelijke huurders, wat het voor de mensen met de laagste inkomens in het land moeilijker maakt om aan een woning te komen.

Tussen januari en maart daalden de huurprijzen in vier autonome regio’s. De grootste daling vond plaats in Navarra (-1,6%), La Rioja (0,9%), Baskenland (0,7%) en Canarische eilanden (0,2%). 

De grootste stijging vond plaats in Extremadura met 4,1 procent, gevolgd door de Balearen (+3,2%), Castilla-La Mancha (2,2%) en Madrid (2%). Daarna volgen Castilla y León (+1,9%), Catalonië (1,7%), Asturië (1,5%) en Murcia (1,2%). 

Madrid en Catalonië zijn de duurste regio’s om een woning te huren met respectievelijk 14,5 euro per m2 en 13,8 euro per m2, gevolgd door de Balearen met 12,8 euro per m2. HEt goedkoopst is het in Extremadura met 5 euro per m2, Castilla La Mancha (5,2 Euro), La Rioja (5,9 euro).

De huurprijs steeg in 33 Spaanse provincies met Huelva aan kop met een stijging van 5,7%. De grootste daling was in Huesca met 4,1%. De duurste provincies zijn Barcelona en Madrid met allebei 14,7 euro per m2 en Guipuzcoa (12,9 euro).

Van alle provinciehoofdsteden steeg de huur het meest in Lleida en Zamora met respectievelijk 4,4 en 4%. Het goedkoopst wonen is het wat huur betreft in Teruel en Cáceres met 4,3 euro per m2. 

Dit vind je misschien ook leuk