Puigdemont mag van Spaans Hof toch deelnemen aan Europese verkiezingen

door admin
Puigdemont mag van Spaans Hof toch deelnemen aan Europese verkiezingen

Die uitspraak gaat in tegen een eerder arrest van de Spaanse kiesraad die de voormalige president van de Spaanse regio verbood deel te nemen omdat er in Spanje een aanhoudingsbevel tegen hem loopt na de mislukte poging van hem en zijn regioregering om Catalonië onafhankelijk te verklaren. Hij zette al sinds eind oktober 2017 geen voet meer op Spaanse bodem om vervolging door de Spaanse justitie te voorkomen.

De Catalaanse separatistenleider ging in beroep tegen de beslissing van de Spaanse kiesraad en krijgt nu gelijk van het Spaanse hooggerechtshof, waarbij alle rechters unaniem beslisten dat hij aan de Europese verkiezingen mee mag doen. Hetzelfde geldt voor Toni Comin en Clara Ponsati, twee Catalaanse ex-ministers die eveneens in België verblijven en zich kandidaat willen stellen bij de Europese verkiezingen. De drie willen namens de partij Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) in Europa meedoen om uiteindelijk via het Europees Parlement terug te keren in de politiek.

Het recht om zich kandidaat te stellen bij verkiezingen is ‘fundamenteel voor alle Spaanse burgers’, aldus het hof dat daaraan toevoegt dat het feit dat Puigdemont niet in Spanje verblijft, ‘geen directe reden is om hem zijn passief kiesrecht te ontzeggen’. De beslissing moet nog wel door administratieve rechters in Madrid worden geformaliseerd. De conservatieve Partido Popular en de liberale Ciudadanos spanden de zaak tegen Puigdemont, Ponsati en Comin aan. Deze partijen voeren actief campagne tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. 

In Nederland kunnen mensen op 23 mei stemmen voor de Europese verkiezingen en in België is dat 26 mei.

Dit vind je misschien ook leuk