Eerste hittegolf in Spanje dit weekend

door admin
Eerste hittegolf in Spanje dit weekend

Vanaf het moment dat de warmte Spanje binnenkomt, blijft het echter nog wel regenen in het noorden en noordwesten van het land. De woordvoerder van het Spaanse weerinstituut Aemet, Ruben del Campo legt uit in de Spaanse media dat een Atlantisch front met westenwind voor neerslag blijft zorgen tot vrijdag, bovenal in het noordwesten en met name in Galicië waar hevige buien kunnen volgen. Op vrijdag zal het vooral regenen in het oostelijk deel van Cantabrië en de Pyreneeën. Maar halverwege de dag zullen wolkenvelden plaatsmaken voor blauwe luchten en een buitengewone stijging van de temperatuur gedurende een paar dagen. 

Eerste warmte in 2019

‘Het gaat om de eerste episode van warmte in 2019’, voegt Del Campo toe. Het kwik kan tussen het weekend en maandag of dinsdag de 36 graden halen. Dat is tussen 10 tot 15 graden warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar. ‘Het zullen echte echte zomertemperaturen zijn, gebruikelijk voor eind juni en begin juli’. 

Vanaf woensdag, donderdag en vrijdag schieten de temperaturen omhoog in het oosten van Spanje als gevolg van de westenwind die de temperatuur in het zuiden van Catalonië, de regio Valencia, Murcia en Almería opstuwt tot boven 30 graden Celcius. Afgelopen woensdag was het in Murcia al 29 graden. 

Voor de rest van het land voorspelt Aemet ‘normale’ temperaturen of relatief frisser dan normaal voor deze data. Het gaat dan om Galicië, León, Asturië en Cantabrië (tussen 15 en 17 graden), de noordelijke hoogvlakte met circa 20 graden; Madrid met 22 of 23 graden; Extremadura tot 25 graden. 

Vanaf vrijdag

Vanaf vrijdag wordt het warmer dan 30 graden aan de oostkust, het zuiden van Catalonië met temperaturen tot 32 graden en 34 graden in de vallei van de Guadalquivir in Andalusië, vooral in Córdoba, Sevilla en Málaga wordt het warm met een ’terral’ wind die het kwik kan opdrijven tot boven de 35 graden.

Zaterdag

Zaterdag wordt het overal nog warmer met 34 tot 36 graden in Andalusië en in het westen van die regio tot boven de 36 graden. 

Zondag

Zondag verwacht men vooral warmte op de Canarische eilanden met 34 tot 36 graden en dezelfde temperatuur op het vasteland in de valleien van de Guadiana en de Guadalquivir (Badajoz, Córdoba, Sevilla en Huelva). Maandag wordt volgens Del Campo de warmste dag, al dalen dan de temperaturen weer enigszins op de Canarische eilanden. 

Dit vind je misschien ook leuk