Aantal gedwongen huisuitzettingen om huurachterstand in Spanje stijgt

door admin
Aantal gedwongen huisuitzettingen om huurachterstand in Spanje stijgt

In 2015 kocht een klein investeringsfonds 33 procent van het eigendom van het blok aan de calle Argumosa en begon met het ‘regulariseren van wanbetalingen en bezettingen van woningen’. Daarmee begon ook een serie gedwongen uitzettingen. Salazar woonde er met haar twee dochters en een paar andere families, waaronder die van haar zus en zwager. Zij besloten te blijven en weerstand te bieden omdat het voor hen onmogelijk was een alternatieve huurwoning in dezelfde buurt te vinden. 

‘Er zijn heel veel ontruimingen die niemand ziet, omdat aan mensen wordt meegedeeld dat hun huur met 300 procent omhoog gaan en die gaan omdat ze wel een alternatief hebben’, legt Marisa Pérez uit, activiste van de organisatie tegen huisuitzettingen Bloque en Lucha. ‘De mensen die blijven kunnen nergens heen. 

Twee maanden later woont Salazar in een pension ver weg van haar oude buurt. Het pension werd haar toegewezen door de gemeente en zou tijdelijk zijn tot ze een nieuwe woning zou vinden. ‘We moesten verhuizen van een woning met onze eigen spullen naar een pension waar we elke dag op straat moeten eten. Mijn pensioen gaat volledig naar eten in restaurants. We hebben geen andere plek’. 

De huisuitzetting van Salazar en haar dochters is er slechts een van vele die er zijn vanwege het overtreden van de Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU) die huurwoningen reguleert en in 2013 werd aangepast door de regering van Mariano Rajoy. Het ging om maatregelen om de huurmarkt flexibeler te maken. Hieronder was ook de regel dat de verplichte termijn van huurcontracten werd verlaagd van vijf jaar naar drie jaar. 

Zodoende worden huren vaker aangepast aan de markt en samen met andere factoren zoals de ongebreidelde verhuur van woningen aan toeristen en een fiscaal klimaat dat gunstig is voor investeringsfondsen heeft dit voor een voortdurende stijging van de huren gezorgd in de laatste jaren. 

De gemiddelde huur in Spanje ligt op 10,8 euro per vierkante meter. Dat is 50 procent meer dan in juni 2013 toen de Lau werd ingevoerd volgens gegevens van vastgoedplatform Idealista. Madrid, Catalonië en de Balearen zijn de autonome regio’s waar de huren het hoogste zijn en veel hoger liggen dan het nationale gemiddelde. In Catalonië ging het in 2018 om 8.878 uitzettingen en in Madrid om 5.157.

In 2018 steeg het aantal huisuitzettingen om huurachterstand met 4,5 procent terwijl die om een achterstand in de betaling van de hypotheek met 15,2 procent zijn gedaald, zo blijkt uit gegevens die werden gepubliceerd door de Algemene Raad van Juridische Macht. 

Woningeigenaren beroepen zich op de illegale bezetting van hun woningen, maar Salazar weerlegt deze versie van het gebeurde: ‘Ze gaven ons niet de optie tot renoveren. Ze stuurden ons enkel een burofax in november waarin stond dat we met kerst weg moesten zijn.’

De actiegroepen eisen dat uitzettingen worden verboden bij mensen die geen woning als alternatief hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk