Kritiek op rijkste man van Spanje vanwege donaties

door admin
Kritiek op rijkste man van Spanje vanwege donaties

Volgens Isa Serra, kandidaat van Unidas Podemos in de regio Madrid bevestigde zondag op Twitter dat ‘de publieke gezondheidszorg geen donaties van Amancio Ortega mag aannemen’, omdat de gezondheidszorg gefinancierd moet worden via de belastingen. ‘Dezelfde belastingen die Inditex ontwijkt. 600 miljoen euro in drie jaar tijd’. Volgens haar ontweek Inditex 218 miljoen euro aan belasting in Spanje, 76 miljoen euro in Frankrijk, 57 miljoen euro in Italië, 25 miljoen euro in Duitsland, 22 miljoen euro in Groot Brittannië en 20 miljoen in Griekenland.

‘Donaties geven is een persoonlijke beslissing, maar gezondheidszorg is een recht dat elke dag opnieuw gegarandeerd moet worden. Die mag niet afhangen van de liefdadigheid, het humeur of de goedheid van multimiljonairs’, zo schreef Serra op haar twitterpagina waar ze ook de verklaringen over de donaties en belastingen van Inditex eerder gedaan door Cadena SER onderschreef. 

Pablo Iglesias, partijleider van Unidos Podemos formuleerde het nog bondiger: ‘Een waardige democratie accepteert geen aalmoezen van Amancio Ortega’. De secretaris communicatie van de partij, Juanma del Olmo bevestigde dat ‘als we de deur openzetten dat miljonairs kunnen kiezen in welke publieke voorzieningen ze investeren kunnen er grote ongelijkheden ontstaan’. Del Olmo vindt dat de publieke voorzieningen zelf moeten kunnen betalen waar geld heen moet om de gelijke rechten van iedereen op goede gezondheidszorg te blijven garanderen. ‘Dat is democratie’. Hij vroeg zich ook af ‘Hoe vinden jullie het dat een miljonair besluit welke ziektes en welke steden betere behandelingen en middelen moeten hebben?’

Ada Colau, burgemeester van Barcelona sprak zich uit in dezelfde lijn toen haar over de kwestie vragen werden gesteld door La Sexta: ‘Ik ben het ermee eens omdat volksgezondheid een openbare dienst is die door de staat gegarandeerd moet worden en die niet kan steunen op liefdadigheid. We zouden grote bedrijven, zoals dat van de heer Amancio Ortega, maar ook vele andere, moeten dwingen alle belastingen te betalen die ze moeten betalen, en zelfs meer dan wat ze nu wettelijk moeten betalen,’ zei ze. 

De rijkste man van Spanje doneerde in 2017 320 miljoen euro aan onderzoek tegen kanker. Hij koos ervoor om de technologische uitrusting te vernieuwen die werd ontworpen om de diagnose van de ziekte en de behandeling ervan door middel van radiotherapie te verbeteren. Deze wordt in ongeveer 40% van de gevallen als een hoofdbehandeling tegen kanker gebruikt. Verder investeert Ortega in studiebeurzen, zodat Spaanse studenten naar de VS en Canada kunnen, hij doneerde geld voor technologische ontwikkelingen in de universiteit van A Coruña, zijn geboorteplaats en droeg bij aan de bouw van negen nieuwe scholen in Galicië.

Volgens het jaarlijkse overzicht van het Amerikaanse tijdschrift Forbes is Ortega in 2019 de zesde rijkste man van de planeet met een geschat vermogen van 62,7 miljard dollar. Hij ontvangt jaarlijks meer dan 400 miljoen dollar aan dividend.

Dit vind je misschien ook leuk