Geen nieuwe vastgoedbubbel in Spanje

door admin
Geen nieuwe vastgoedbubbel in Spanje

Wel moet de ontwikkeling van de prijzen op de Spaanse woningmarkt goed in de gaten gehouden worden. De Spaanse Bank ziet geen overwaardering van de woningprijzen. De regering houdt in het stabiliteitsprogramma dat naar Brussel is gestuurd vol dat er geen sprake is van ‘overdimensionering’ in de vastgoedsector.

Voor het volgen van de prijsontwikkelingen in de vastgoedmarkt is een nieuw orgaan opgericht dat moet waarschuwen over eventuele onevenwichtigheden in dit verband. Deze is voor het eerst bijeengekomen en concludeert op basis van een analyse van het kredietgedrag dat er geen reden is tot zorg. Deze conclusie wordt onderschreven door de Spaanse Bank.

Het speciale orgaan dat de ontwikkelingen op de Spaanse vastgoedmarkt in de gaten moet houden is opgericht onder druk van Brussel. De Spaanse Bank neemt erin deel, het Spaanse ministerie van Economie en de Nationale Commissie van de Aandelenmarkt. 

Prijzen dichtbij evenwicht

‘De gemiddelde woningprijzen zijn met 22 procent gestegen sinds het minimumniveau aan het begin van 2014 en liggen nog 31 procent onder het maximumniveau dat in het derde kwartaal van 2007 werd bereikt’, zo concludeert de speciale raad. Wel wijst deze erop dat de prijzen zich heel dichtbij een evenwicht bevinden. Dat wil zeggen dat voor woningen niet te weinig en niet teveel wordt betaald. 

Cijfers onderbouwen conclusie

Andere gegevens waaruit blijkt dat de woningmarkt zich nog verre van een bubbel bevindt zijn dat het aantal aankopen van woningen in 2018 550.000 was ten opzichte van de jaarlijkse 885.000 in de periode tusen 2004 en 2017. Het aantal bouwvergunningen dat vorig jaar werd verstrekt ligt op 10 procent van de piek tijdens de vorige zeepbel. 

Voor de crisis leenden banken nog ruim 100 procent van de prijs van een woning uit in de helft van de toegekende hypotheken. Dat is nu slechts in 10 procent van de hypotheekverstrekkingen het geval. Dat wijst erop dat binnen de financiële sector een ‘veel voorzichtiger kredietbeleid wordt aangehouden’.

Dit vind je misschien ook leuk