Spanje doet verkoop hoge doseringen pijnstillers en maagbeschermers in ban

door admin
Spanje doet verkoop hoge doseringen pijnstillers en maagbeschermers in ban

Omeprazol is sowieso enkel op recept verkrijgbaar. Alleen Paracetamol van 650/500 mg en de lichtere doseringen blijft zonder recept verkrijgbaar en voor Ibuprofen ligt de grens bij 400 mg. Van andere veelgebruikte medicijnen zoals Omeprazol en diverse antihistamine-siropen wordt eveneens een recept verplicht gesteld bij de verkoop ervan.

Officieel is dit al het geval sinds in 2015 de Ley de Garantías y Uso Racional de los Medicamentos (Wet op de Garantie en Rationeel Gebruik van medicijnen) werd ingevoerd. Deze verbiedt apothekers specifieke medicamenten zonder recept te verkopen. Toch hielden veel apothekers zich hier niet aan en bleven diverse medicijnen vrij verkopen.

Dit wordt nu echter een stuk moeilijker met het in werking treden van het Sistema Español de Verificación del Medicamento (Spaans Systeem voor Verificatie van Medicijnen) SEVEM. De controle op de handelswijze van apotheken wordt hiermee van overheidswege vergroot. In dit systeem krijgt elke doos met medicijnen een individuele code, waarmee de controle veel precieser uitgevoerd kan worden. Bovendien komt er een sticker die de onschendbaarheid van de doos moet garanderen. 

Hoe wordt gecontroleerd?

Met inspecties gaat de overheid controleren of apothekers zich wel aan de nieuwe wet houden. Wie de regels overtreedt loopt kans op boetes die liggen tussen 30.000 en 90.000 euro (van de lichtste tot de ernstigste overtreding). Het beschikbaar stellen van medicijnen zonder recept, wanneer dit verplicht is, wordt gezien als een ‘ernstige overtreding’. 

Dit vind je misschien ook leuk