Bende in Spanje opgerold die geld inzamelde voor kinderen met kanker

door admin
Bende in Spanje opgerold die geld inzamelde voor kinderen met kanker

Het geld dat ogenschijnlijk zou worden besteed aan financiering van onderzoek naar kinderkanker en aan noodhulpprojecten in ontwikkelingslanden, werd in werkelijkheid uitgegeven aan huizen, appartementen, luxe auto’s, vakanties en dure etentjes. Het onderzoek tegen het netwerk ging van start na een klacht van de Asociación de Padres de Niños Oncológicos de Aragón (Aspanoa) tegen de ‘ondoorzichtige’ acties van de groep waar de gearresteerden deel van uitmaakte.

Het netwerk publiceerde via een website en diverse tijdschriften en verkocht solidareitsproducten en organiseerde verschillende evenementen om geld in te zamelen. Zo werd in vier jaar tijd twee miljoen euro bijeen gesleept met de strijd tegen kinderen met kanker als lokaas. Daarnaast werkte de groep samen met een bedrijf via welk nog eens drie miljoen euro werd opgehaald in vijf jaar tijd. Dit bedrijf zou het geld doneren aan noodsituaties in ontwikkelingslanden. 

In werkelijkheid werden de miljoenen gebruikt om het zakelijk netwerk in leven te houden waarvan de vijf opgepakte bendeleden een riant leven leidden en hun veertig werknemers betaalden. Men reed rond in luxe auto’s, dineerde voor heel veel geld in bekende restaurants in Zaragoza en ging ervan op vakantie, zo hebben bronnen bij de politie in de Spaanse media laten weten.

De politie heeft in het kader van de operatie een appartement aan het strand, een chalet in de bergen, een appartement in Zaragoza, bankrekeningen en tien auto’s, waaronder luxe wagens van BMW, Jaguar en Jeep in beslag genomen. Twee van de gearresteerden, waaronder het brein achter het netwerk, zitten inmiddels vast en moeten voorkomen wegens fraude.

Dit vind je misschien ook leuk