De erfenis van vier jaar links bestuur in Madrid

door admin
De erfenis van vier jaar links bestuur in Madrid

De erfenis van het vierjarige linkse bestuur – Carmena is lid van de partij Ahora Madrid – ziet er anders uit dan die Carmena zelf kreeg na 12 jaar PP. In vier jaar tijd wist Ahora Madrid de schuld van de stad met 54 procent omlaag te brengen van 5,9 miljard euro eind 2014 naar 2,7 miljard euro nu. De gemeentelijke schuld bij het aantreden van Carmena in 2015 was zelfs hoger dan het volledige jaarbudget.

Het overschot van de gemeente was afgelopen jaar ruim 1 miljard euro. De gemeentelijke bedrijven behaalden voor het derde jaar op rij winst. In 2015 hadden deze een negatief resultaat van 4,8 miljoen euro. Daarbij wist Carmena met haar gemeente de betalingstermijn aan toeleveranciers terug te brengen van gemiddeld 180 dagen onder bestuur van Ana Botella (PPburgemeester van 2011 tot 2015) naar 30 dagen. Carmena liet kleuter- en basisscholen, sportcentra en bejaardenhuizen bouwen en de hermodellering van Plaza de España is nog bezig. De sociale uitgaven in de gemeente namen toe met 54 procent. De voltallige stadsbussenvloot werd vernieuwd en wat niet werd uitgegeven ging naar de afbetaling van de schuld.

Madrid Central

Vanaf 12 december 2018 voerde haar gemeente een speciaal antiluchtvervuilingsprotocol in voor het centrum van de stad en rond de ringweg M-30. Dit gebied werd aangeduid als Madrid Central en toegang ertoe werd verboden voor gemotoriseerde voertuigen zonder milieusticker. Die milieu-etiketten werden uitgedeeld door de Spaanse verkeersdienst DGT (Dirección General de Tráfico). Met deze etiketten worden voertuigen ingedeeld op basis van de mate waarin ze vervuilend zijn.

Uit een recent rapport van de milieupartij Ecologistas en Acción bleek dat in mei de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) in de stad op alle meetpunten tot een historisch niveau was gezakt. Die dalingen waren volgens de partij vooral significant in het centrum en noorden van de stad. Carmena twitterde naar aanleiding van het rapport dat ‘alle cijfers erop wijzen dat Madrid Central een positief effect uitoefent op de luchtkwaliteit in de hele stad. 

Na de regionale verkiezingen van afgelopen mei die in Madrid werden gewonnen door de PP, zij het niet met een absolute meerderheid, zei de vermoedelijke nieuwe president Isabel Díaz Ayuso van PP dat ze Madrid Central direct na haar aantreden wil schrappen in overleg met het nieuwe rechtse gemeentebestuur dat vermoedelijk onder leiding komt van burgemeester José Luis Martínez-Almeida (ook PP). Dit voornemen haalde zelfs de buitenlandse pers

Naar justitie

De milieupartij Ecologistas en Acción heeft nu laten weten een aanklacht tegen de nieuwe gemeente in te dienen zodra die werkelijk Madrid Central besluit te schrappen. De partij stapt hiervoor zowel naar de Spaanse als Europese justitie. Juan Bárcena, woordvoerder van de NGO zei hierover; ‘De Europese Commissie stond op het punt ons te sanctioneren vanwege de hoge mate van luchtvervuiling in Madrid, maar deed dit niet omdat Madrid Central was opgericht. Als dit wordt teruggedraaid, al is het maar in enkele details dan zal de vervuiling toenemen en zal het proces om miljoenen aan boetes op te leggen onmiddellijk worden geactiveerd.’

Plannen van rechts

Naast het terugdraaien of vergaand wijzigen (afhankelijk van welke coalitie er komt) van Madrid Central, willen de rechtse partijen diverse belastingen in de gemeente verlagen, waaronder de IBI en de onroerendgoedbelasting, ze willen dat de ‘manteros’ en ‘okupas’ weer hard worden aangepakt. De ambulante straatverkopers mochten van Ahora Madrid niet aangepakt worden door de politie tot hun veiligheid gegarandeerd kon worden. Ook werd het de politie lastiger gemaakt om op te treden tegen krakers. Daarnaast legde Carmena met haar gemeente enkele onroerendgoedprojecten stil. Een besluit dat volgens de PP als ‘niet-levensvatbaar’ werd aangeduid.

Op zaterdag 15 juni treedt het nieuwe gemeentebestuur aan.

Dit vind je misschien ook leuk