Spaanse ambtenaren krijgen vanaf juli 250 euro extra salaris

door admin
Spaanse ambtenaren krijgen vanaf juli 250 euro extra salaris

De maatregel is nog een erfenis van de vorige minister van Belastingen, Cristóbal Montoro, die hierover in onderhandeling was met de ambtenarenvakbonden. Die onderhandelingen werden afgesloten door de huidige regering die met de salarisverhoging voor ambtenaren akkoord ging. In het akkoord wordt bepaald dat de salarisverhoging  2,25 procent zal zijn dit jaar. Hieraan wordt 0,25 procent variabele verhoging toegevoegd, afhankelijk van de ontwikkeling van het Spaanse bbp en nog eens 0,25 procent die elke afdeling van de overheidsadministratie kan toepassen  vanuit de extra fondsen.

In het geval van de 0,25 procent verhoging die afhangt van de ontwikkeling van het bbp was de voorwaarde dat het bbp minstens 2,5 procent zou groeien in 2018. De uiteindelijke groei kwam hoger uit met 1,6 procent. Daarom eisten de vakbonden dat de salarisverhoging zoals afgesproken in juli doorgevoerd wordt. Toch bestond er nog onzekerheid of het werkelijk doorgevoerd zou kunnen worden. ‘We zijn ermee aan het werk’, aldus de minister. 

Voor veel ambtenaren (funcionarios) betekent het een toename van tussen 70 en 150 euro per maand, afhankelijk van welke functie men heeft. In het begin van het jaar namen de salarissen al met 2,25 procent toe. 

Maandag werd bekend dat het personeel dat werkt voor de Algemene Staatsadministratie (AGE) een extra betaling van 280 euro ontvangt bij het salaris van juni. 

Voor Spaanse overheidsfunctionarissen is dit goed nieuws. Hun salaris was jarenlang bevroren tijdens de economische crisis. Ook kregen ze enkele jaren hun ‘paga extra’ of dertiende maand niet uitgekeerd.

Dit vind je misschien ook leuk