Spanje ontkent verhoging terreuralarm

door admin
Spanje ontkent verhoging terreuralarm

In het Verenigd Koninkrijk zijn Britse vakantiegangers die deze zomer naar Spanje gaan gewaarschuwd dat de autoriteiten extra politieagenten en beveiligingsmaatregelen in zullen zetten op plaatsen als drukke stranden, grote treinstations en luchthavens en drukbezochte festivals. Bovendien zou het terrorismedreigingsniveau van het land verhoogd zijn tot ‘ernstig’. Berichten hierover stonden in de Daily Express, The Irish Sun, Menchester News en The Mirror. 

Het eerste deel van die waarschuwing klopt, maar hetzelfde geldt niet voor het nieuws dat Spanje zijn terreuralarm zou hebben verhoogd naar ‘ernstig’. Het terreuralarm in Spanje staat al sinds 2015 op niveau 4 (hoog risico). Dit is één niveau onder het maximale dreigingsniveau. Ook na de aanslagen in Barcelona bleef het terreuralarm op 4 staan. In totaal zijn er 5 niveau’s: 1 is laag, 2 is matig, 3 is medio, 4 is hoog en 5 is zeer hoog.  

De Britse media speelden in op het nieuws dat Spanje 40.000 extra politieagenten inzet tot eind augustus op strategische punten voor het toerisme bij luchthavens, drukbezochte monumenten, treinstations, havens, stranden, campings en festivals als onderdeel van de anti-terreur Operatie Zomer. De extra agenten worden ingezet in Andalucía, Asturias, Canarias, Cantabria, Galicia, Madrid, Murcia y Valencia van 1 juli tot 31 augustus. 

Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië waarschuwt vakantiegangers in haar reisadvies dat terreuraanslagen waarschijnlijk zijn en dat reizigers waakzaam moeten zijn en de instructies van de lokale autoriteiten moeten opvolgen.

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen bijzondere veiligheidsrisico’s aan in haar reisadvies voor Spanje en stelt onder het kopje Veiligheidsrisico’s: ‘In Spanje zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.’ Wel verwijst het ministerie naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils op 17 en 18 augustus 2017. Hierbij vielen doden en meer dan honderd gewonden. Sindsdien zijn zowel in de regio Catalonië als in de rest van Spanje anti-terreurmaatregelen aangescherpt. ‘Blijf alert’, is dan ook het advies.

Dit vind je misschien ook leuk