Geboortecijfer Spanje met 30 procent gedaald in 10 jaar tijd

door admin
Geboortecijfer Spanje met 30 procent gedaald in 10 jaar tijd

De bevolking van Spanje veroudert snel. Er zijn minder geboortes en mensen leven steeds langer. In 2015, 2017 en 2018 overleden er meer mensen dan er geboren werden in Spanje. Op dit moment zijn er 3 gepensioneerden per 10 werkenden. In 2050 zullen er 6 gepensioneerden per iedere 10 werkenden zijn. De pensioenen drukken nu al zwaar op de Spaanse economie.

Door de crisis van de jaren 80 en 90, die gepaard ging met een laag geboortecijfer, is de generatie van vrouwen in de leeftijd van 25-40 jaar op dit moment relatief klein. Daarbij komt dat een vrouw nu gemiddeld 1.25 kinderen krijgt tegenover 1.44 tien jaar geleden. Het gevolg is een afname van het geboortecijfer van ruim 500.000 naar krap 370.000 in 10 jaar tijd.

De reden dat vrouwen minder kinderen krijgen blijkt niet gelegen in het feit dat vrouwen minder kinderen wíllen krijgen. De gemiddelde Spaanse vrouw tussen 18 en 55 jaar geeft aan 2 kinderen te willen hebben.

Oorzaken van het lage geboortecijfer blijken deels sociaal-economisch van aard te zijn. In tijden van crisis daalt het geboortecijfer normaal gesproken, maar op dit moment houdt de dalende tendens aan, terwijl er sprake is van macro-economische groei. Mensen voelen de vooruitgang echter niet in hun portemonnee en blijven derhalve afwachtend in hun besluit tot het krijgen van kinderen.

Wat naast lage inkomens nog meer een rol speelt zijn onzekere arbeidsvooruitzichten en problemen bij het combineren van werk en moederschap.

De geboortecijfers van Noord-Europese landen zijn hoger dan die van Spanje. Naast hogere inkomens zouden sociaal-politieke factoren zoals de mogelijkheid tot flexibeler werken en betere kinderopvang een belangrijke rol spelen.

Een belangrijk verschil tussen Spanje en Noord-Europa is ook de veel latere emancipatie van de jongvolwassene. Spaanse jongvolwassenen gaan gemiddeld 10 jaar later het huis uit dan hun tegenhangers uit de noordelijke landen. Dit maakt hen veel langer tot een financiële zorg van de ouders maakt. Een belangrijke reden hiervoor is de hoge jeugdwerkloosheid en de onmogelijkheid voor jongere werkenden om in de huidige huizenmarkt een eigen woning te kopen of huren.

De veroudering van de Spaanse bevolking is deels een sociaal- economisch probleem. De toekomst is: steeds minder mensen om voor steeds meer mensen te zorgen. Spaanse vrouwen geven aan graag meer kinderen te willen krijgen, maar daar zullen naast economische ook sociaal-politieke veranderingen voor nodig zijn.

Dit vind je misschien ook leuk