Experts voorspellen warmere zomer in Spanje dan normaal

door admin
Experts voorspellen warmere zomer in Spanje dan normaal

Dit beeld komt overeen met de zomer van vorig jaar waarin de temperatuur gemiddeld 0,6 graden hoger lag dan normaal. Ondanks dat de maand juni tot nu toe koeler was dan normaal ‘ligt de hitte om de hoek’, aldus Rubén del Campo van Aemet. Donderdag presenteerde hij samen met een andere vertenwoordiger van het Spaanse weerinstituut Aemet tijdens een persconferentie een klimaatsamenvatting en de karakteristieken van afgelopen lente, gegevens over de neerslag in het hydraulogisch jaar en een algemene voorspelling voor deze zomer.

De verwachte gemiddelde temperatuursstijging van 0,5 graden wordt afgezet tegen de gemiddelde temperatuur tussen 1981 en 2010. Al wordt het volgens Aemet op andere plekken in het land zoals Zamora, León, Cáceres, Badajoz, Ourense en Huelva 1 graad warmer. Op de Canarische eilanden zal het beeld gelijk zijn met andere jaren.

De zomer begint de komende week meteen met hogere temperaturen, al wordt er nog geen hittegolf voorspeld. 2019 zal de vierde zomer op rij zijn met hogere temperaturen dan normaal in de afgelopen tien jaar. Alleen de zomer van 2014 toonde een normaal weerbeeld wat temperaturen betreft. 

Drie van de vier warmste zomers sinds de temperaturen worden bijgehouden (vanaf 1965) waren in het afgelopen decennium in 2015, 2016 en 2017.

Neerslag

De hoeveelheid neerslag sinds 1 oktober 2018 is met 15 procent onder de normale waarden. Vanaf januari heeft het gemiddeld 25 procent minder geregend. In Madrid heeft het de hele maand mei helemaal niet geregend. Dat het erg droog is wordt bevestigd door het gegeven dat het voorjaar van 2019 de 15de droogste is sinds 1965.

Bosbranden

Door de droogte en de te verwachten hoge temperaturen in juli en augustus is volgens het weerinstituut een moeilijk seizoen te verwachten op het gebied van bosbranden. In de afgelopen winter woedden al meer bosbranden dan normaal. 

Dit vind je misschien ook leuk