Tips om goed te slapen tijdens een hittegolf in Spanje

door admin
Tips om goed te slapen tijdens een hittegolf in Spanje

Heb je airconditioning in je slaapkamer, dan kun je dit artikel overslaan. Al kan die airco er wel voor zorgen dat je het té koud krijgt of juist erg warm van die hoge elektriciteitsrekening die erop volgt. Hier volgen enkele slaaptips voor een goede nacht bij hoge temperaturen.  

Vanaf woensdag raakt de eerste hittegolf in Spanje deze zomer vooral het midden en het zuiden van het land. Ook Nederland en België hebben op dit moment te maken met tropische warmte. Vooral belangrijk is niet te stressen over één slechte nacht. Dat wekt alleen maar meer slaapgebrek in de hand. Het lichaam heeft een gewenningsmechanisme en past zich aan als het langer achter elkaar warm is. Bovendien zorgt het natuurlijke herstelmechanisme ervoor dat verloren slaap weer ingehaald kan worden. Daarbij heb je in de zomer als het langer licht is minder slaap nodig.

Weer hete lucht uit je slaapkamer

Zorg ervoor dat de hete lucht je slaapkamer niet kan bereiken. Heb je een ventilator, richt die dan op het open raam, zodat de warme lucht niet binnenkomt. Zet ’s nachts een bak met ijs of ijskoud water voor de fan, richt die op je bed, zodat de lucht die jouw kant op wordt geblazen koeler is.

Lakens

Slaap onder katoenen of linnen lakens. Leg deze een uurtje voordat je gaat slapen in een plastic zak in de diepvries. Ze blijven niet de hele nacht koel, maar helpen je wel bij het in slaap vallen. Je kunt ook een plastic fles met koud water uit de koelkast in je bed leggen.

Slaap naakt

Draag een lichte pyjama of slaap naakt. De eerste suggestie komt van het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (CDC). Als je het tweede advies opvolgt kan dat een boost geven aan je relatie: volgens de Amerikaanse vereniging van Katoenproducenten zegt 57% van de mensen die naakt slaapt gelukkiger in de relatie met hun partner te zijn.

Slaap alleen

Het is niet echt gezellig, maar slaap alleen. Dat is het beste om koel te blijven. Als je het al warm hebt, lig je niet ook nog eens te wachten op de warmte die je betere helft produceert. Ook kun je ervoor kiezen je matras op de grond te leggen. Warme lucht stijgt op dus hoe dichter bij de grond, hoe koeler de lucht.

Compressen

Leg compressen gedipt in koel water op de delen van het lichaam die het meest gevoelig zijn voor hitte zoals de nek, de ellebogen, enkels en de achterkant van de knieën. Het contact met de compressen heeft een verkoelend effect en vernauwt de bloedvaten en verkoelt je lichaam.

Neem een warme douche

Een warme douche nemem zo een half uur voordat je naar bed gaat, helpt je lichaamstemperatuur te verlagen omdat de bloedvaten van de huid open gaan staan. Zo kan de warmte naar buiten en voel je je fris en schoon als je je bed in stapt. Een koude douche lijkt een aantrekkelijker idee in de hitte, maar deze zorgt juist voor een vernauwing van de bloedvaten waardoor je lichaam warmte vasthoudt en je niet afkoelt. Houd ook je voeten koel. Via je voeten komt warmte het lichaam binnen.

Ventileren en verduisteren

Ventileer je huis door vroeg in de ochtend en aan het begin van de avond, als de ergste hitte afwezig is alle ramen tegen elkaar open te zetten. Zorg er hierbij wel voor dat zodra de zon op een raam schijnt je dat dicht doet en de (rol)luiken of gordijnen sluit. 

Eet lichte maaltijden

Eet een lichte maaltijd ’s avonds. Mijd zware maaltijden en warme maaltijden zoals stoofpotten, soepen of gegrilde kip. Het lichaam produceert meer hitte om het eten te verwerken. Yoghurt, een salade of een gazpacho, de beroemde koude Spaanse tomatensoep, zijn ideaal, zolang je er maar heel veel water bij drinkt. Water wordt door het lichaam gebruikt om de hitte af te drijven.

Alle apparaten uit

Schakel alle lampen en elektronische apparaten helemaal uit. Standby is niet goed genoeg. In die stand blijven de apparaten warmte afgeven.

Ga later naar bed

Ook al wordt de nacht korter, het is beter later naar bed te gaan en direct goed te slapen dan eerst nog een tijd te liggen woelen. Dat wekt alleen maar stress op en die zorgt ervoor dat je nog slechter in slaap valt. Probeer naar bed te gaan zodra je je slaperig begint te voelen.

Alcohol

Drink geen alcohol voor het slapen. Door alcohol slaap je onrustiger en minder diep. Drink het beste water of andere dranken zoals sinaasappelsap. Mijd ook koffie en thee (met teïne).

Slaap buiten

Tot slot: heb je de mogelijkheid buiten te slapen: doen! Ga gezellig kamperen in je tuin of op je dakterras of zoek in de campo een plek dichtbij water. Vocht in de lucht heeft een verkoelend effect. Zo verandert een nacht waar je anders tegenop zou zien in een interessant avontuur.

Dit vind je misschien ook leuk