Bijna helft Spanjaarden heeft onvoldoende inkomen om woning te kopen

door admin
Bijna helft Spanjaarden heeft onvoldoende inkomen om woning te kopen

45 procent van de mensen die een huis huurt kan geen huis kopen. Toch geeft 81,8 procent aan liever een huis te willen kopen dan te huren. Slechts 12,9 procent geeft de voorkeur aan het huren van een woning. 13,8 procent van de woninghuurders heeft voor huur gekozen omdat ze geen hypotheek willen afsluiten, terwijl 14,9 procent dat doet als ’tijdelijke oplossing totdat ze in staat zijn een huis te kopen’.

Wat huurprijs betreft in het gebied waar de respondenten wonen vindt 47,7 procent dat de huren in Spanje stijgen. 20,9 procent vindt dat de huren ‘veel’ stijgen, 26,8 procent vindt dat de huren ‘iets’ stijgen en 27,4 procent denkt dat de huren ‘stabiel’ zijn.

Van de mensen die vinden dat de huren zijn gestegen denkt21,9 procent dat dat zo is omdat er ’te weinig huurwoningen zijn’, dat er teveel wordt ‘gespeculeerd’ met de huur (19,4%) en onder andere dat er ‘meer mensen zijn die zouden willen huren’ (14,7%).

Overheidsbemoeienis

De overheid zou volgens 90 procent ‘op actieve wijze het recht van Spanjaarden op een waardige woning’ moeten beschermen. Van hen denkt 52,8 procent dat de beste oplossing is ‘bouwen van sociale woningen voor mensen met lage of geen inkomens’, 49,9 procent vindt dat er ‘goedkope leningen gegeven moeten worden om woningen te kopen’ en 46,9 procent vindt dat de overheid moet stimuleren dat er woningen worden gebouwd met prijzen die toegankelijk zijn voor de middenklasse’.

87,4 procent van de respondenten gelooft dat de overheidsadministraties initiatieven moeten nemen om mensen op de woningmarkt te helpen. Van de mensen die van mening zijn dat er maatregelen genomen moeten worden om de woningmarkt te wijzigen vindt 52,3 procent dat de beste optie is ‘het geven van hulp bij rehabilitatie, 43,7 procent vindt dat er ‘goedkope kredieten verstrekt moeten worden’, terwijl 27,4 procent van mening is dat er ‘fiscale toelagen moeten komen voor de rehabilitatie van woningen’. 

De enquete werd afgenomen onder 2.974 mensen tussen 1 en 11 juni. 

Dit vind je misschien ook leuk