Grootste internetcrimineel van Spanje opgepakt

door admin
Grootste internetcrimineel van Spanje opgepakt

J.A.F., door de Unidad Central Operativa (UCO) Lupin wordt genoemd, naar de beroemde boef uit de detectives van de Franse schrijver Maurice Leblanc, werd opgepakt in een hotel in Madrid. Hij leidde een organisatie die was gespecialiseerd in oplichting via de verkoop van elektronische producten (videoconsoles, mobiele telefoons etc.) in frauduleuze online winkels die gekopieerd en nauwelijks te onderscheiden waren van de echte en betrouwbare webshops.

Hiermee wist hij volgens de politie gedurende de drie jaren dat hij al bezig zou zijn geweest tot 300.000 euro per maand op te strijken. Sinds een jaar was de politie hem en zijn criminele netwerk al op het spoor in het kader van ‘operatie Lupin’ en er lopen ruim 25 arrestatiebevelen tegen hem. 

Op het moment van zijn arrestatie werden ook 50 mobiele telefoons en meer dan 100 prepaid SIM-kaarten op namen van derden in beslag genomen. Samen met J.A.F. werden andere leden van de organisatie gearresteerd, waar onder de computerspecialist die verantwoordelijk was voor het repliceren* van de websites en de persoon die verantwoordelijk was voor het ronselen van de degenen die bankrekeningen openden waarop de betalingen inzake de zwendel plaatsvonden. De drie kregen voorlopige hechtenis zonder borgtocht opgelegd. 

De bende ronselde jongeren die in ruil voor behoorlijke geldbedragen hun gegevens ter beschikking stelden waarmee bankrekeningen op hun eigen naam werden geopend. Hierop werden vervolgens de frauduleuze betalingen gestort.

In totaal zijn ongeveer 30 verschillende online winkels van Lupin en zijn bende tijden gevolgd. Opvallend was volgens de politie dat sommige websites slechts een weekend online waren alvorens spoorloos te verdwijnen. Lupin en zijn bende waren al bezig met de organisatie van de grootste slag die ze wilden slaan tijdens de volgende ‘Black Friday’, de grote uitverkoop voorafgaand aan de feestdagen op de laatste vrijdag in november.

Online oplichting is de laatste jaren enorm toegenomen. Volgens statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn aangiften hieromtrent gestegen van 21.075 in 2011 tot 88.859 aan het einde van 2018. Dit komt neer op een toename van meer dan 400 procent. 

* Repliceren is een computertechniek waarmee bestanden en/of databases van het ene naar een ander computer- of opslagsysteem worden gekopieerd, om daarmee de beschikbaarheid of de betrouwbaarheid van de gegevens te verbeteren en/of de prestaties van informatiesystemen te verhogen.

Dit vind je misschien ook leuk