Ook in Spanje actie van dierenrechtenactivisten tegen veehouders

door admin
Ook in Spanje actie van dierenrechtenactivisten tegen veehouders

Dit is relatief nieuw in het land waar de strijd van dierenrechtenactivisten tegen de intensieve veehouderij tot nu toe vooral een virtuele was, gevoerd middels het op internet verspreiden van beelden van deplorabele toestanden in megastallen en slachthuizen.

Recent nog drongen zo een honderd actievoerders van de organisatie ‘Action for Liberation’, behorende tot de beweging ‘Meat the Victims’ het bedrijf binnen van Gerard Basa, een 24-jarige veehouder in Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona).

Het betrof een goed georganiseerde actie waarbij de actievoerders vanuit een nabijgelegen restaurant waar zij hun bus geparkeerd hadden, zich te voet naar het bedrijf van Basa begaven. Eenmaal binnen slaagden zij erin enige runderen te laten ontsnappen. Gerard Basa en zijn familie vertelden dat zij slechts konden toezien hoe de activisten de rust onder de dieren verstoorden en verder deden wat hen goeddunkte.

Basa verzekert dat de actievoerders alle hygiëne- en veiligheidsnormen schonden waaraan veehouders zich strikt dienen te houden. Daarbij beklaagde hij zich ook over de stress die het bij de dieren, die niet gewend zijn aan zoveel mensen om hen heen, veroorzaakte.

Een woordvoerder van de activisten gaf aan dat het doel van de actie was om de burger te tonen waar de producten die hij consumeert vandaan komen. Zo kan deze zich aan de hand van beelden realiseren wie de slachtoffers zijn van zijn beslissing op het moment dat hij dierlijke producten consumeert.

De politie werd opgeroepen en deed eenmaal ter plaatse weinig aan de situatie. Basa werd gesommeerd zich afzijdig te houden en besloot de zaken aan zijn vader en oom over te laten en zelf het terrein te verlaten om de situatie niet te laten escaleren. Nadat Basa zijn terrein had verlaten kwam ook de gealarmeerde autonome politie van Catalonië, de Mossos de Esquadra. De Mossos bemiddelden met de actievoerders waarop deze het terrein verlieten.

De organisatie van agrariërs JARC ziet de ontwikkeling van deze protesten met grote zorgen aan en verzoekt de overheid om harde maatregelen. Ook wil men dat de rechter zich over het gebeurde uitspreekt.

De actievoerders, die zich via sociale netwerken organiseren, zijn diezelfde week nóg een varkensbedrijf in Cardedeu binnengevallen. De modus operandi is steeds dezelfde: eenmaal binnen proberen zij de dieren vrij te laten en soms richten zij daarbij schade aan aan het bedrijf.

De dierenrechtenactivisten zeggen niet van plan te zijn hun activiteiten te staken. Integendeel, een woordvoerder belooft nieuwe, stevige acties om zich uit te spreken ’tegen de onnodige consumptie van dierlijke producten waarvoor alternatieven bestaan die beter zijn voor onze planeet en voor onze eigen gezondheid. Onze acties zijn gericht tegen het misbruik waarvan de dieren het slachtoffer zijn en niet tegen de veehouders zelf’, aldus de woordvoerder.

De veehouders vinden de situatie onacceptabel en zijn verontwaardigd over de geringe steun die zij van de autoriteiten kunnen verwachten. Zij kondigen aan op eigen risico de komst van actievoerders op hun veehouderijen te zullen tegenhouden. Verder worden aanklachten tegen de activisten ingediend.

Dit vind je misschien ook leuk