Mogelijk hoge boete voor het spreken van Catalaans op luchthaven Mallorca

door admin
Mogelijk hoge boete voor het spreken van Catalaans op luchthaven Mallorca

Volgens de versie van de agenten van de Guardia Civil probeerde de vrouw de veiligheidscontrole te ontwijken. Volgens de vrouw, Paula Rotger, is de enige reden van de aanklacht het feit dat zij Catalaans sprak, waarop de agenten antwoordden: ’tegen de autoriteit spreekt men Spaans’.

Volgens de versie van de regionale krant Diario de Mallorca had een en ander vorige week plaats toen de vrouw op weg was naar haar werk voor een dienstverlenend bedrijf op de luchthaven van Mallorca. Het detectiepoortje zou een beetje gevoeliger afgesteld hebben gestaan dan normaal en ging af toen de vrouw wilde passeren. Daarop werd zij gefouilleerd door de veiligheidsdienst en vervolgde zij haar weg naar haar werk.

Even later verschenen twee agenten van de Guardia Civil op haar werkplek en vroegen de vrouw opnieuw de veiligheidscontrole te passeren. De vrouw identificeerde zich en toonde daarbij haar veiligheidspas van de luchtvaartautoriteit AENA en passeerde nogmaals zonder problemen het detectiepoortje. Daarop nam zij in het Catalaans afscheid van de agenten.

Volgens de aanklacht van Paula Rotger, wegens haat en discriminatie op grond van taal, zei één van de agenten tegen haar: ‘of je spreekt Spaans óf je komt er niet in’, waarop zij antwoordde dat zij het recht had te spreken in de taal die zij verkoos waarop, nog steeds de versie van de vrouw, de Guardia Civil haar valselijk beschuldigde van het ontwijken van de veiligheidscontrole en daardoor het in gevaar brengen van de veiligheid van de luchthaven.

De agenten poneerden hun aanklacht, die nog in behandeling is, bij de luchtvaartautoriteiten. De aanklacht die de vrouw deed tegen de agenten is inmiddels geseponeerd, hoewel haar omgeving aangeeft dat hiertegen in beroep zal worden gegaan.

Politieke partijen en lokale belangenverenigingen hebben om uitleg gevraagd aan zowel Francina Armengol, presidente van de Balearen, als aan de nieuwe chef van de Guardia Civil op de eilanden, Alejandro Hernández. Volgens de woordvoerder van de partij Més per Mallorca gaat het hier om discriminatie op grond van taal en betreft het bovendien een buitensporige boete.

Catalaans is een van de vijf officiële talen in Spanje naast Castiliaans (de meeste mensen kennen dit als ‘Spaans’), Baskisch, Galicisch en Aranees. Daarnaast zijn er nog twee niet-officiële talen: Asturisch en Aragonees. De vier regionale officiële talen zijn in sommige gebieden de dominante taal. 

Dit vind je misschien ook leuk