Stuwmeren in Spanje op helft capaciteit na lange droogte

door admin
Stuwmeren in Spanje op helft capaciteit na lange droogte

Zo droog dat de gemiddelde hoeveelheid water in de Spaanse stuwmeren de helft van de totale capaciteit beslaat (50,7%). En dit ondanks de regen die het afgelopen weekend in het noorden en noordoosten van het land is gevallen. Dat is het laagste volume sinds begin maart 2018, toen de stuwmeren gemiddeld slechts voor 46,9 procent vol zaten. De regen in Spanje bereikte amper 75 procent van de hoeveelheid die normaliter valt. Sinds vorige week bedraagt de totale watervoorraad in Spanje 28.448 kubieke hectometer. 

De gegevens over de hoeveelheid water in de Spaanse stuwmeren zijn afkomstig van het ministerie van Ecologische Transitie (Miteco). De regen die vorige week viel, heeft het grootste effect gehad in San Sebastián, waar 98,8 liter per vierkante meter terechtkwam. 

Van alle stuwmeren bevinden er drie zich op minder dan de helft van hun capaciteit, te weten: de stroomgebieden van de Taag, de Guadiana en de Guadalquivir. De Júcar en Segura liggen zelfs onder respectievelijk 40 en 30 procent van hun capaciteit.

In het huidige hydraulogische jaar, van 1 oktober tot 30 september, viel 26 procent minder regen dan het jaar ervoor (483 liter per m2). Dat is volgens het ministerie 176 liter per m2 te weinig. Omdat er in de maand augustus weinig neerslag valt te verwachten, zal dit hydraulogische jaar negatief eindigen, zegt een woordvoerder van het Spaanse weerinstituut Aemet.

In een groot deel van Castilië en León, Madrid, Extremadura, het westen van Castilië-la Mancha, Andalusië, delen van A Coruña, Huesca, Murcia en Almería en op alle Canarische eilanden behalve Fuerteventura bereikt de hoeveelheid regen die is gevallen niet de 75 procent van de normale waarde. 

In de rest van het land, behalve de oostkust, het gedeelte tussen Baskenland en Teruel, delen van het binnenland van Catalonië, het oosten van Andalusië, de Canarische Archipel en het westen van Mallorca en Menorca viel ook minder regen dan normaal. Om de waterschaarste nog voor het aflopen van het hydraulogische jaar op te heffen, zou het volgens Aemet in september ‘buitensporig’ moeten regenen. 

Dit vind je misschien ook leuk