Voetbal levert substantiële bijdrage aan Spaanse economie

door admin
Voetbal levert substantiële bijdrage aan Spaanse economie

Volgens een onderzoek van accountantsbureau PWC is de invloed van de sector voetbal op de Spaanse economie aanzienlijk en neemt zij steeds verder toe. De directe bijdrage van het voetbal aan de economie bedraagt ruim 3 miljard euro, maar er zijn ook aanzienlijke van het voetbal afgeleide opbrengsten.

Opbrengsten die direct met de bedrijfstak voetbal samenhangen zijn bijvoorbeeld die van televisiediensten voor het in beeld brengen van de wedstrijden en die van veiligheidsdiensten.

Als de club uitspeelt zullen fans meereizen, met de bus of de trein, zij zullen geld uitgeven in de stad van de ontvangende club en daar mogelijk overnachten. De gemiddelde fan die een uitwedstrijd van zijn club meemaakt geeft hieraan 100 euro uit.

Voetbalabonnementen op betaaltelevisie genereren een jaarlijkse omzet van 1.8 miljard euro. En deze abonnementen zijn in de horeca weer de aanjager voor een verhoging van de inkomsten. Horecabedrijven zien hun inkomsten duidelijk toenemen als er voetbalwedstrijden uitgezonden worden. Een bezoeker die op een voetbalwedstrijd in een bar af komt zal gemiddeld 9.9 euro aan drankjes en hapjes uitgeven.

Ook in de sector van de videogames speelt voetbal een belangrijke rol, vier van de tien verkochte spelletjes zou verband houden met voetbal.  Videogames zouden goed zijn voor nog eens 5.700 arbeidsplaatsen.

Zo kan de activiteit van één economische sector een veel grotere invloed hebben op de totale economie aldus PWC, en zo komt het bedrijf tot de genoemde 15.6 miljard euro jaaromzet en 185.000 arbeidsplaatsen.

Naast de economische invloed wijst PWC ook op de maatschappelijke effecten van voetbal. Voetbal versterkt de sociale en familiaire banden, beteugelt racisme en intolerantie en verbetert het leven van kwetsbare groepen in de samenleving. 70 procent van de Spanjaarden vindt dat voetbal een positieve invloed heeft op de samenleving, aldus het rapport van PWC.

Dit vind je misschien ook leuk