PSOE wil einde aan Franco-verering in Valle de los Caidos

door admin
PSOE wil einde aan Franco-verering in Valle de los Caidos

Het wetsvoorstel behelst een tijdelijke sluiting van openbare ruimtes of gelegenheden waarin herdenking of verheerlijking plaatsvindt van de militaire staatsgreep van 1936, de schending van de mensenrechten gedurende de burgeroorlog of de dictatuur van Franco. Het doel van de wet is het definitief verbannen van het Franquisme en alles wat zij vertegenwoordigde uit de Spaanse samenleving.

Overtredingen kunnen leiden tot een sluiting voor de periode van 6 maanden tot 2 jaar en boetes tussen de 200 en 100.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Als zeer ernstige overtreding wordt aangemerkt het in openbare ruimtes herdenken of verheerlijken van dictator Francisco Franco. Dit zou inhouden dat de jaarlijks op 20 november gevierde mis in de Valle de los Caidos, waarin gebeden wordt voor de ziel van Franco, zou leiden tot de sluiting van deze basiliek in de Sierra de Guadarrama nabij Madrid.

Vallei der Gevallenen

Nadat hij de Spaanse burgeroorlog won in 1939 regeerde Franco met strakke hand over Spanje tot zijn dood in 1975. In de burgeroorlog vielen zeker 500.000 slachtoffers en tijdens het regime erna maakte de dictator korte metten met tienduizenden tegenstanders. De basiliek in de Vallei der Gevallenen werd gebouwd door politieke tegenstanders. Velen van hem kwamen hierbij om. Er liggen tienduizenden slachtoffers begraven, veelal in anonieme massagraven. 

De Spaanse regering wil met het verplaatsen van Franco van de Vallei der Gevallenen weer een monument maken voor alle slachtoffers van de burgeroorlog en de periode erna.

Leestips: Opgraving Franco voorlopig stilgelegd door Spaans Hooggerechtshof

Nabestaanden op zoek naar overleden familieleden in crypte van Vallei der Gevallenen

Waar moet het lichaam van Franco heen?

Dit vind je misschien ook leuk