Eerste dode door listeria-besmetting in Spanje

door admin
Eerste dode door listeria-besmetting in Spanje

Dinsdagochtend kondigde de Spaanse minister van Volksgezondheid een nationaal voedselalarm af nadat er al een voedselalarm gold in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Ook in andere regio’s zijn er mensen besmet. In totaal is literia vastgesteld bij 114 personen. Hiervan zijn 56 mensen opgenomen in ziekenhuizen, waaronder 18 zwangere vrouwen, 2 pasgeborenen en 2 mensen op de IC.

Naarmate de lijst van getroffenen groeit, neemt ook de controverse rond de uitbraak en de behandeling ervan door de autoriteiten toe. Deze dinsdag werd bekend dat een fout is gemaakt bij de identificatie van de monsters. Die fout heeft tot gevolg gehad dat het gezondheidsalarm pas een week later werd uitgevaardigd.

Inmiddels is de productie van het vlees uit de fabriek in Sevilla dat de uitbraak heeft veroorzaakt stilgelegd. Veel verpakkingen zijn uit de handel gehaald, al zijn er nog steeds ook veel in omloop vanwege de verkoop aan kleine supermarkten die weer doorverkopen aan lokale horecabedrijfjes.

Alles draait om het vlees (carne mechada) van het merk La Mechá, bereid en gedistribueerd door het Sevillaanse bedrijf Magrudis. Verschillende supermarkten, waaronder Alcampo, besloten alle vleesproducten die door dit bedrijf op de markt zijn gebracht in te trekken als een preventieve maatregel tegen mogelijke infecties.

Wat is listeriose?

Listeriose is een infectie veroorzaakt door de Listeria monocytogenes-bacterie. Bij 5 procent van de mensen en dieren is listeria aanwezig in de gewone darmflora (microben die normaal bij iedereen in de darm aanwezig zijn), zonder dat deze leiden tot ziekte. De bacterie overleeft en groeit bij koelkasttemperatuur (opletten dus met producten die over datum zijn). Bevriezing doodt de bacterie niet. Er is zeer zelden overdracht van persoon tot persoon. Het is dus geen besmettelijke aandoening. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting?

De incubatietijd ligt tussen 1 tot 91 dagen. Bij personen met een normale weerstand leidt de infectie tot weinig of geen klachten. Kwetsbare personen zijn zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met chronische ziekten of immuunziekten. Als er klachten zijn, gaat het vaak om plotselingen hoge koorts en grieperige symptomen zoals spierpijn, hoofdpijn, zich gammel voelen en braken en diarree. Zwangere vrouwen hebben tot 20 keer meer kans om besmet te raken dan andere volwassenen. De infectie kan bovendien aanleiding geven tot vroeggeboorte of miskraam. 

Dit vind je misschien ook leuk