Bosbrand Gran Canaria gestabiliseerd en 9000 personen weer terug naar huis

door admin
Bosbrand Gran Canaria gestabiliseerd en 9000 personen weer terug naar huis

De perimeter van het verbrande gebied is 112 kilometer. In totaal werden 9.000 personen geëvacueerd. Die zijn inmiddels naar hun huizen teruggekeerd. Gedurende de nacht zijn brandweerlieden nog actief geweest om de brand op de grond te blussen. Woensdagochtend kregen ze daarbij weer hulp van blusvliegtuigen en helikopters. Die concentreren zich op enkele nog steeds actieve brandhaarden in het dennenbos van Tamadaba en in de zones Guayedra en El Risco in de gemeente Agaete. 

Op enkele plekken reikten de vlammen tot vijftig meter hoog. Vooral in het gebied met 25 meter hoge dennenbomen, die het vuur voedden. Nu het vuur gestabiliseerd is kan de eerste balans worden opgemaakt van de schade. Duidelijk is al dat er diverse plantensoorten die uitsluitend in dit gebied voorkomen zijn vernietigd. Die planten waren erg belangrijk voor de biodiversiteit van Gran  Canaria. Het gaat onder meer om de ‘cerraja de don Enrique’, een bladgewas waarvan er slechts honderd zijn geteld wereldwijd en dat vooral voorkomt in het gebied dat nu is verbrand. Volgens Manuel Nogales, afgevaardigde van het Canarische centrum voor wetenschappelijk onderzoek (CSIC) zijn er tot acht soorten autochtone planten geraaktdoor het vuur die mogelijk kunnen verdwijnen. Nogales zegt dat gewacht moet worden tot het vuur echt gedoofd is alvorens conclusies te kunnen trekken. 

Positief is wel dat het vuur aan de oppervlakte is gebleven. De beschermde dennenbomen zijn vooral oppervlakkig beschadigd en zouden in een jaar of drie tot vier weer hersteld kunnen zijn. Het gaat ook om soorten die groeien in gebieden waar vaker bosbranden voorkomen. Wel geeft Nogales aan dat het minstens tien jaar duurt voordat het gebied volledig hersteld zal zijn. 

Gelukkig heeft een andere windrichting en geluk kunnen voorkomen dat de brand het natuurreservaat Inagua binnenkwam. Dit gebied vormt het thuis voor de Pinzón Azul, de blauwe vink waarvan er maar 400 zijn op het eiland. Verder leven er zeldzame soorten reptielen en andere vogels zoals de Laurierduif, die even was verdwenen maar dankzij inspanning van biologen weer is teruggekeerd op het eiland.

Klik hier om beeldmateriaal te zien van Tamadaba na het vuur.

Dit vind je misschien ook leuk